10 geweldige tips voor windows 10 gebruikers

In dit artikel wil ik je mijn ervaringen delen door 10 tips voor Windows 10 geven. Ik gebruik dagelijks Windows 10 voor privé als voor mijn werk en daar gebruik ik regelmatig de tips die ik in dit artikel wil delen.

Zeker voor mijn werk is het belangrijk dat ik efficiënt te werk gaat. Dat betekent dat ik zonder al te veel moeite moet weten hoe ik om moet gaan met de software die erop staat. Helemaal met een besturingssysteem als Windows 10.

Ik ga je meenemen in handige tools binnen Windows 10 zodat jij deze 10 tips dagelijks kunt gaan gebruiken voor bijvoorbeeld je werk of privé. Zie dit als een kleine Windows 10 handleiding.

Een kleine disclaimer is dat dit artikel tijdsgebonden is en dat er mogelijke functies zijn veranderd op het moment dat jij dit leest.

[ez-toc]

De 10 tips voor Windows 10

Deze 10 tips zijn ontstaan door ervaring, maar ook door onderzoek. Ik vind het leuk om internet af te struinen en op zoek te gaan naar nieuwe functies binnen Windows 10 en soms kom je iets tegen wat je dagelijks in de praktijk kunt gaan gebruiken.

Deze informatie deel ik graag met jullie. Ik heb gemerkt dat veel informatie verspreid over het internet staat en wat is nu fijner dat je alle informatie op één plek kunt vinden.

Genoeg geouwehoer, kom maar op met die tips!

Screenrecorder gebruiken van Windows 10

Weet je dat er al een screenrecorder tool aanwezig is binnen Windows? Ik eigenlijk niet totdat ik een paar weken geleden daarop geattendeerd werd.

Het is de Xbox Game Bar app. Als je die gebruikt kan je hem Screenrecorder gebruiken. Heel handig als je een instructie wilt maken voor een collega of voor die ene klant.

Je kunt daarmee ook direct je stem opnemen. Mocht je dus daarmee ook gelijk een instructie willen inspreken dan kun je die gelijk meenemen.

Let er wel op dat er wel beperkingen zijn. Je kunt de video pas starten als je de browser op hebt staan.

Mocht dit toch niet genoeg functionaliteit bieden, overweeg dan het gebruik van een professionelere tools zoals Snagit of Camtasia. Hiermee kun je op een professionele manier video’s maken en bewerken om bijvoorbeeld te plaatsen op YouTube. En nog belangrijker. Je hoeft niet gelijk deze applicaties aan te schaffen. Ze zijn gratis uit te proberen voor een aantal dagen.

Windows 10 Screen Recorder

Videobewerking van Windows 10

Mocht je geen budget hebben om dure Videobewerkingssoftware aan te schaffen, dan zit je in ieder geval goed met Windows 10.

In Windows 10 zit een videobewerkingssoftware verwerkt in de Foto-app. Houdt er wel rekening mee dat je er niet vanuit moet gaan dat de kwaliteit ontzettend goed is dat je ook verschrikkelijk veel opties hebt. Maar hé. Ik heb altijd geleerd. “Een gegeven paard nooit in de bek kijken”

Tips voor Windows 10 Video editor

Maak een screenshot met Windows toets + Shift + S

Heb je geen Screenshot programma geïnstalleerd op je computer dan je de standaard software van Windows gebruiken. Met de Windows toets + Shift + S toets start de Snip & Sketch tool. (Nederlandse vertaling is Knippen en aantekeningen)

Met de Snip & Sketch tool kan je je Print Screen netjes nog bewerken om vervolgens een bestand te genereren. Wil je meer mogelijkheden dan adviseer ik je om gebruik te maken van Snagit

Windows 10 Screen Capture

Makkelijk Windows 10 opschonen

Je kan in Windows makkelijk alles opschonen via de Schijfopruiming-app. Het voordeel is dat je controle hebt over wat er opgeschoond wordt. Wil je alleen je tijdelijke bestanden opschonen dan vink je deze optie gewoon aan. Wil je alles opschonen dan kan dit ook makkelijk worden gekozen.

Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om je Systeembestanden op te ruimen.

Tips voor Windows 10 Schijfopruiming

Je bureaublad organiseren in Windows 10

Is je bureaublad van je computer ook zo vaak een chaos. Bij mij regelmatig wel. Gelukkig kan je vrij gemakkelijk je bureaublad organiseren of zelf in één klik helemaal leeg maken.

Klik met je rechtermuisknop op je bureaublad en houdt je muis boven de optie beeld. Zodra de andere opties beschikbaar zijn kan je op de optie Bureaubladpictogrammen weergeven klikken en je bureaublad is helemaal schoon.

Wil je gewoon alles net je ordenen dan kan je naar de optie Pictogrammen automatisch schikken. Je pictogrammen worden dan netjes gerangschikt. Je kan het sorteren veranderen door met je rechtermuisknop weer te klikken op je bureaublad en vervolgens je muis boven sorteren houden.

Je kunt het sorteren op verschillende manieren doen. Op bestandsgrootte, naam, datum gewijzigd. Ik zou zeggen probeer het eens uit.

Tips voor Windows 10 Bureaublad organiseren

Windows 10 update uitstellen of inplannen

Ik vind niks zo irritant dat als je lekker bezig bent op je computer en in een werkflow zit dat je gestoord wordt door zo’n melding dat Windows ge-update moet worden.

Ik adviseer overigens om je computer wel altijd up-to-date te houden om te voorkomen dat er kwetsbaarheden ontstaan waardoor je een makkelijk prooi wordt voor internetcriminelen.

Je kunt overigens altijd nog kijken naar software die je computer veilig houdt. Ik raad hiervoor Bullguard aan.

Ga naar start en dan instellingen. Klik vervolgens op Bijwerken en beveiliging. Als je een week later je updates wilt laten uitvoeren klik dan op Updates 7 dagen onderbreken.

Wil je gewoon niet gestoord worden tijdens je werk dan kan je instellen op welke tijden je de computer gebruikt zodat de update buiten deze tijden wordt uitgevoerd.

Het instellen doe je wederom bij Bijwerken en beveiliging. Je klikt op Gebruikstijden wijzigen om je actieve tijden in te voeren. Tijdens deze tijdstippen word je niet gestoord om een update uit te voeren.

Windows 10 update uitstellen

Uitschakelen van automatisch starten van applicatie bij opstartproces

Je zal het vast wel eens een keer hebben meegemaakt. Je logt in en het duurt even voordat je computer op volle snelheid werkt, omdat er op de achtergrond nog applicaties worden opgestart.

Je kunt hier makkelijk vanaf komen door deze applicaties uit te schakelen. Maar hoe doe je dat.

Voor onderaan in je taakbalk in de zoekbalk Opstart in en klik op Opstart-apps. Je krijgt vervolgens een hele lijst mijn applicaties die worden opgestart zodra je inlogt in Windows. Schakel alle apps uit die je niet belangrijk vindt.

Je zult zien dat je computer sneller opstart nadat je deze optie hebt gewijzigd.

Windows 10 opstarten apps uitschakelen

Lijst met gekopieerde items weergeven

Gebruik je vaak de toetsencombinatie CTRL + C of rechtermuisknop en optie kopiëren, dan kan het wel eens voorkomen dat je in een situatie komt dat je meerdere zaken kopieert en later wilt gebruiken.

Windows heeft daar een handig functie voor. Gebruik eens de Windows-logo + V en je ziet wat je laatste kopieslagen zijn geweest zodat je die kunt hergebruiken indien nodig. Scheelt je weer een aantal keren hetzelfde te kopiëren.

Windows 10 opstarten meerdere items plakken

Rekenmachine gebruiken binnen Windows

Soms is het handig om dingen uit te rekenen. Hoe handig is het dan dat je dit vanaf je computer prima kan doen. Ik hoor je al denken. Ja hoor die simpele rekenmachines kennen we wel uit het verleden. Daar kan ik niet zoveel mee. Je zult zo zien dat het anders is.

Vul onder in je taakbalk in de zoekbalk “Rekenmachine” en klik op het resultaat. De Rekenmachine is in de basis een basis rekenmachine. Klik op de drie lijntjes links van het woord Standaard.

Je kan verschillende soorten berekeningen maken zoals omrekenen van valuta. Snelheid omzetten van knopen naar kilometer per uur. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel mogelijk.

Windows 10 Rekenmachine

Snelkoppelingen taakbalk uitvoeren met je toetsenbord

Wat je waarschijnlijk als wist is dat je de applicaties die je het vaakst gebruikt kunt opslaan in je taakbalk als snelkoppeling. Je kunt deze snelkoppeling middels je toetsenbord openen.

Dat werkt als volgt. Onder in je taakbalk zie je dus je applicaties staan als snelkoppeling. Als je ze van links naar rechts bekijk dan moet je ze op volgorde gaan tellen. Dus de meest linkse applicatie is nummer 1 en die rechts daarvan nummer 2, en etc.

Als je de Windows-logo + 1 toets indrukt dan zal applicatie nummer 1 starten. Is de meest linker applicatie het gele mapje, dan zal je Windows Verkenner starten. Is dit bijvoorbeeld je internetbrowser Microsoft Edge dan zal Edge opstarten. Druk je Windows-logo + 2 dan zal de tweede applicatie opstarten.

Ik zou zeggen probeer het eens uit om daar handigheid in te krijgen.

Licentie voor Windows 10 aanschaffen?

Betaal niet onnodig te veel aan een licentie. Koop een licentie bij SoftwareLicense4u.com

Softwarelicense4u

Conclusie 10 geweldige tips voor Windows 10 gebruikers

Met deze 10 tips voor Windows 10 kun je als gebruiker ervoor zorgen dat je Windows dus soepeler opstart. Je hebt wat handigheden meegekregen dat je niet onverwacht gestoord wordt door een Windows Update.

Daarnaast is het natuurlijk prettig dat als meerdere keren iets gekopieerd hebt dat je dit nog terug kunt vinden middels een handige toetsencombinatie en nog vele handigheden meer.

Ik hoop je in ieder geval met dit artikel weer een stukje geholpen te hebben om efficiënter en prettiger te werken met Windows 10. Reageer onder aan het artikel je vragen hebt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.