Een Printscreen Maken in Windows 10

Een printscreen maken

Een Printscreen maken in Windows kun je met de Printscreen knop (prt sc of print scr) op je toetsenbord. Nadat je deze knop hebt ingedrukt kun je hem plakken in een Word bestand of in een e-mail plakken met de toetsencombinatie CTRL + V of met je rechtermuisknop en met je linkermuisknop klikken op het woord plakken. Hierna heb je nog de mogelijkheid om de afbeelding op grote aan te passen.

De Printscreen knop is voor veel mensen zo’n handige functie dat ik hier een blog over wilde schrijven. Je maakt eigenlijk een kopie van dat wat je op je beeldscherm ziet en kunt dit delen met anderen, maar je kunt het ook bewerken met Paint, omdat je bijvoorbeeld alleen een stukje van de afbeelding nodig hebt.

Wat kun je dan allemaal met zo’n Printscreen? Dat benoem ik later in deze blog.

[ez-toc]

Hoe werkt de Printscreen knop?

Laten we eerst even de term Printscreen benoemen. Printscreen kun je vertalen naar het woord Schermafdruk. Dit lijk mij simpel toch?

Stel je bent lekker met je laptop aan het scrollen op facebook en ziet iets wat je graag wilt delen met een vriend of familielid. Je kunt natuurlijk met je telefoon een foto maken van je scherm, maar de kwaliteit is dan niet best en komt niet echt professioneel over als je in je beroep een foutmelding wilt versturen naar de helpdesk. Dit kan natuurlijk beter en zelfs makkelijker.

Je maakt een Printscreen met de Printscreen knop op je toetsenbord toets en dan? Je ziet namelijk niets gebeuren. Je computer heeft op dat moment letterlijk een foto gemaakt van wat er op je scherm staat en opgeslagen op je Klembord (Tijdelijk opslag).

Zodra je bijvoorbeeld in Word of in een e-mail met je rechtermuisknop klikt en vervolgens met je linkermuisknop op plakken klikt, wordt deze schermafdruk geplaatst. Je kunt de afbeelding dan nog op grote aanpassen, zodat het er netjes uitziet.

Daar zitten natuurlijk voordelen aan, zeker als je deze functie gebruikt op zakelijke vlakken. Veel bedrijven gebruiken deze tool om handleidingen te schrijven of eventuele foutmeldingen die ze krijgen tijdens het gebruik van een computer om de Printscreen door te sturen naar de helpdesk. Er zijn dus verschillende mogelijkheden om een Printscreen in te zetten.

In privégebruik, kun je dit natuurlijk ook gebruiken, als je iets wilt versturen naar een vriend of familielid. Als je ergens bijvoorbeeld niet uitkomt, dan kun je een screenshot maken van het onderwerp en via e-mail versturen. Altijd handig natuurlijk.

toetsenbord

Stap 1

Zorg ervoor het onderwerp waar je een Printscreen van wilt maken op je scherm te zien is. Laat geen andere programma’s zien die hinderlijk zijn voor je Printscreen.

Stap 2

Druk op de Printscreen toets op je toetsenbord (afgekort met prt sc of print scr). Je ziet niets gebeuren en dat klopt. De Printscreen is tijdelijk opgeslagen in je Klembord. Een klembord is niets meer dan een kortetermijngeheugen om informatie tijdelijk te bewaren om korte tijd later weer te gebruiken. Dit is vooral handig voor het betere kopieer en plak werk.

Stap 3

Ga naar je e-mail of document waar je het wilt plaatsen en klik met je rechtermuisknop in je e-mail of document. Je krijgt dan enkele opties te zien.

Printscreen maken Word

Stap 4

Klik vervolgens met je linkermuisknop op plakken. De afbeelding wordt nu geplaatst in je document en e-mail.

Printscreen maken Word plakken

Kleine tip voor efficiënter werken.

Je kunt stap 3 en 4 ook combineren door niet met je muis te werken maar met je toetsenbord. Rechtermuisknop + Linkermuisknop plakken, kun je simpelweg ook met op je toetsenbord door de control (CTRL) toets ingedrukt te houden en daarna de v toets in te drukken.

Kort omschreven is dit CTRL + V. Dit is een sneltoets om informatie te plakken. Je kunt dit ook gebruiken met tekst. Bijvoorbeeld als je een stukje tekst wilt kopiëren en plakken in je e-mail. De sneltoets voor kopiëren is Control + C (CTRL+C)

Als je dit eenmaal in de vingers hebt, dan kun je dus echt wel tijd besparen door met sneltoetsen te werken. Zakelijk is dit natuurlijk interessant. Je hebt dus een voorsprong vergeleken met je collega die alles met de muisknoppen doet.

Printscreen direct opslaan op harde schijf zonder plakken

Een andere mogelijkheid heb je door je Printscreen direct op te slaan op je harde schijf, door een ander toetsencombinatie te gebruiken. Let op! Dit gaat om het gehele scherm. De toetsencombinatie die kunt gebruiken is Windows + Printscreen toets.

Je krijgt geen melding, maar in je map Afbeeldingen, kan een Schermopnamen map vinden, waar de Printscreen direct is opgeslagen. Voor een snelle navigatie naar je afbeeldingen, druk je op Windows + E en klik je op onder Deze pc op Afbeeldingen. Je ziet nu de map schermopname staan. De onderstaande afbeelding, hoe het bij jou er ook uit moet zien.

Het voordeel van het direct opslaan is dat je altijd nog de beschikking hebt over een eerder gemaakte Printscreen om eventueel voor meerdere doeleinde te gebruiken.

Printscreen windows

Een Printscreen maken van een gedeelte van je scherm

Je wilt niet je gehele scherm in je Printscreen hebben maar een gedeelte. Hoe gaat dit dan in zijn werkt. Met de toetsencombinatie Windows + Shift + S start je een Windows tool, waarmee je exact kan aangeven welk gedeelte je wilt kopiëren. Je kunt een selectie maken, door met de linkermuisknop ingedrukt te houden en dan je muis verplaatsen, zodat je een selectie venster ziet. Zie onderstaande afbeelding als voorbeeld.

voorbeeld printscreen windows shift s

Hiermee zorg je er eigenlijk voor dat alleen dat wat je echt nodig hebt in je Printscreen wordt geplaatst. Dit kan ontzettend handig zijn als je bijvoorbeeld alleen een foutmelding wilt sturen en geen privacygevoelige gegevens. Je hebt dus meer controle over wat je wilt gebruiken in je Printscreen.

Ander voorbeeld is dat je als je op een website zit en je ziet iets interessant dat je dan alleen het interessante gedeelte selecteert.

Mocht je deze functie willen gebruiken, door op de Printscreen knop te klikken, dan adviseer ik je om gratis software te gebruiken. Greenshot is bijvoorbeeld een gratis applicatie waarmee je veel meer controle hebt over je schermafdruk. Een bijkomend voordeel is dat er ook een bewerkingsprogramma in zit verwerkt, waardoor je eventueel nog een stukje kan afknippen, als dit nodig is. Klik op de volgende link om naar de download pagina van Greenshot te gaan: https://getgreenshot.org/downloads/

Printscreen bewerken

Wil je een Printscreen bewerken, dan heb je in Windows de mogelijkheid om dit te doen in Paint. Microsoft Paint is een gratis tool om afbeeldingen te bewerken. In Windows 10 is Microsoft Paint vervangen door Paint3D. Via de tool kun je er ook voor zorgen dat als je de Printscreen toets hebt gebruikt dat je het in Paint of Paint3D kunt bewerken, zodat er markeringen op kunt plaatsen of zelfs een stukje eraf knippen.

Er zijn zoveel mogelijkheden met Paint. Hieronder zie een voorbeeld in Paint3D met een eerder gemaakte screenshot.

printscreen maken paint3d

Zodra je klaar bent met het bewerken, kun je dit gebruiken om in je handleiding te gebruiken, of in je e-mail die je wilt versturen, of in je presentatie. De mogelijkheden zijn in ieder geval eindeloos. Zie Paint als hulpmiddel om je bedoeling van de Printscreen net even wat duidelijker te maken.

Andere mogelijkheden voor een Printscreen

Er zijn nog andere mogelijkheden voor een Printscreen. Je kunt software gebruiken van derden, zoals de eerder benoemde Greenshot. Dit is een gratis app maar er zijn ook betaalde apps. Hieronder mijn geadviseerde app en wat je er mee kunt doen.

Een betaalde variant die ik absoluut aan kan raden is Snagit. Dit is niet alleen een Printscreen tool. Je kunt er namelijk nog veel meer mee. Vooral op professioneel gebied wordt deze tool gebruikt om Video instructies te maken.

Deze tool kan namelijk beeld en geluid opnemen, waardoor je in een video uit kan leggen hoe iets werkt. Mocht je meer informatie willen hebben over Snagit, klik dan op de volgende link: https://www.techsmith.com/download/snagit/

Conclusie

Een Printscreen maken in Windows kun je dus op verschillende manieren doen. Welke manier voor jou het beste werkt, is volledig afhankelijk van je behoefte. Wil je het gehele scherm, dan kies je standaard voor de Printscreen toets op je toetsenbord. Wil je een gedeelte van je scherm, gebruik dan de toetsencombinatie Windows + Shift + S.

Als je een Printscreen direct wilt opslaan op je computer, gebruik dan de toetsencombinatie Windows + Printscreen. Zonder melding worden de Printscreen opgeslagen in je Afbeeldingen map.

Een ander woord voor een Print screen is snapshot, schermafdruk of screenshot. Dus mocht je deze woorden tegenkomen, dan weet je dat het hier om een Print screen gaat.

Je kunt eventueel ook gebruik maken van gratis software of als je meer mogelijkheden wilt zoals schermopname met geluid bestemd voor instructiefilmpjes, dan kun je voor een kleine investering software aanschaffen.

Hieronder nog een samenvatting van alles sneltoetsen die in deze blog zijn besproken.

FunctieToetsencombinatie
Printscreenprt sc / print scr
Printscreen direct opslaanWindows + prt sc
Printscreen gedeelte schermWindows + Shift + S
KopiërenCTRL + C
PlakkenCTRL + V

Ik ben zeer benieuwd wat je van deze blog vindt. Ik ontvang graag feedback of eventuele suggesties voor onderwerpen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.