Hoe start je Veilige modus in Windows 10?

Veilige modus in Windows

Veilige modus kun je op verschillende manier opstarten. Hieronder de meest makkelijke manier hoe je Veilige modus in Windows start.

 • Klik eerst op Start. (Windows logo linksonder)
 • Hierna klik je op Instellingen (Tandwiel)
 • Bijwerken en beveiliging
 • Systeemherstel
 • Onder het kopje Geavanceerde opstartopties klik je op Nu opnieuw opstarten
  Nadat je pc opnieuw is opgestart in Windows Recovery modus kies je voor de volgende opties:
 • Probleemoplossing
 • Geavanceerde opties
 • Opstart instellingen
 • Opnieuw opstarten
  Je pc start nu voor een tweede keer op. Kies hierna voor optie 4 (F4 toets) of 5 (F5 toets)
  Optie 4 = Windows opstarten in Veilige modus
  Optie 5 = Windows opstarten in Veilige modus met netwerk
[ez-toc]

Waarom heb je Veilige modus in Windows nodig?

In oudere versies van Windows was het besturingssysteem veel gevoeliger voor fouten dan tegenwoordig in Windows 10 het geval. Het beruchte Blue screen zorgde voor veel ergernissen. 

Het oplossen van dit soort problemen kon bijna alleen maar door systeembeheerders gedaan worden. Je kon de problemen alleen oplossen door Windows helemaal schoon te installeren. 

Tegenwoordig is Windows 10 zover verbeterd dat het bijna niet meer nodig is om problemen op te lossen via Veilige modus, maar stel dat je wel elke keer problemen ervaart dat is dit nog steeds de beste optie om te onderzoeken wat er aan de hand is en hoe je dit kunt oplossen. 

Meestal worden de problemen veroorzaakt door onveilige gratis softwarepakketten. Vooral afkomstig van torrent sites. Het is hierom ook afgeraden om software afkomstig van torrent sites te installeren. Vaak heeft men in de programmering van de betreffende software gerommeld, waardoor ze je computer makkelijk kunnen hacken, of kunnen kapen.

Blue screen of death veilige modus
Blue screen of death Windows 10 Bron: wikipedia

Wat is Veilige modus nu precies?

Veilige modus is een “kale versie” waarin in alleen het belangrijkste gedeelte gestart wordt om Windows te laten werken. Je ziet dat het beeld anders is, omdat de software die benodigd is om je scherm goed te laten werken niet gestart is. 

Dit is ideaal om met de probleemoplosser van Windows aan de slag te gaan om het probleem te vinden en op te lossen, zonder dat er onnodige software in de weg zit. 

Zodra je het probleem gevonden hebt, zorg je ervoor dat het opgelost is voordat je Veilige modus verlaat zet je de instellingen goed, zodat je de volgende keer niet meer in Veilige modes start.

Wanneer gebruik je Veilige modus?

Je gebruikt Veilige modus, als je bijvoorbeeld ondeugdelijke software op je computer hebt staan die voor problemen zorgt. Dit soort software is vaak lastig te verwijderen, omdat software die op de achtergrond actief is niet verwijderd kan worden. In Veilige modus kan dit wel. 

Bij fouten in de software kunnen er foutmeldingen ontstaan. Mocht je daarbij hulp nodig hebben, dan is het vaak handig om een Printscreen te maken van de foutmelding. Deze kun je dan versturen naar een vriend of familielid, zodat je ze kunnen helpen. Lees mijn blog Een Printscreen maken in Windows 10 als je meer wilt weten over printscreens maken in Windows 10.

Ander voorbeeld is als je malware op je computer hebt gekregen. Je kunt in Veilige modus kijken wat je nog kunt veiligstellen. Bijvoorbeeld foto’s of andere belangrijke documenten. 

Ook is het mogelijk dat een stuurprogramma van hardware niet goed werkt. Als je meer wilt weten over computer hardware lees dan mijn blog Computer Hardware voor een desktop

Alle manieren op veilige modes op te starten

Er zijn verschillende manieren om Veilige modus op te starten. Welke manier je nodig hebt, is afhankelijk van de situatie. Laten we alle mogelijkheden doorlopen.

Vanuit instellingen opstarten

Als je in Windows zit, kun je via het startmenu (Windows logo linksonder) naar je instellingen (tandwiel). Vervolgens klik je op Bijwerken en beveiligen. Hierna klik je in het linker menu op Systeemherstel. 

Onder het kopje Geavanceerde opstartopties klik je op Opnieuw opstarten. Je pc start opnieuw op. Als het opstarten klaar is kies je voor de volgende opties.

Windows Recovery start nu op. Klik op Probleemoplossing en vervolgens Geavanceerde opties, opstart instellingen en daarna Opnieuw opstarten. 

Je computer start voor een tweede keer opnieuw op. Kies na het opstarten voor F4 (Opstarten Veilige modus) of F5 (Opstarten Veilige modus met netwerk). Je pc wordt nu opgestart in Veilige modus.

Via het inlogscherm

Herstart je pc en zodra je het inlogscherm ziet, houd je de shift toets ingedrukt en klik je op de Aan/uit knop rechtsonder je scherm en klik je vervolgens op Opnieuw opstarten.

Je krijgt vervolgens weer de opties te zien. Kies voor F4 (Opstarten Veilige modus) of F5 (Opstarten Veilige modus met netwerk). Je pc wordt nu opgestart in Veilige modus.

Veilige modus windows 10

Veilige modus opstarten met Systeemconfiguratie

Druk op je toetsenbord de volgende toets combinatie in. Windows toets + R. Typ nu msconfig  en druk op de Enter toets. Systeemconfiguratie wordt gestart. Klik vervolgens op het tabblad Opstarten. Onder Opstartopties vink je het vakje Opstarten in Veilige modus aan. Wil je ook gebruik maken van je netwerkverbinding, klik dan op het vakje Netwerk

Vervolgens kun je op Toepassen klikken. Start je computer opnieuw op en je zal in Veilige modus starten. 

Veilige modus opstarten als je alleen maar een leeg of zwart scherm ziet

Houdt de Aan/uit knop van je computer ingedrukt totdat je het inlogscherm van Windows ziet. Doe dit paar keren en Windows zal in Recovery modus starten.

Kies in de Recovery modus voor Probleemoplossing > Geavanceerde opties > Opstartinstellingen > Opnieuw opstarten.

Kies na het opstarten voor F4 (Opstarten Veilige modus) of F5 (Opstarten Veilige modus met netwerk). Je pc wordt nu opgestart in Veilige modus.

Je computer zal nu opstarten in Veilige modus.

Veilige modus uitschakelen na oplossen problemen

Druk op je toetsenbord de volgende toets combinatie in. Windows toets + R. Typ nu msconfig  en druk op de Enter toets. Systeemconfiguratie wordt gestart. Klik vervolgens op het tabblad Opstarten. Vink Opstarten in Veilige modus uit en klik vervolgens op Toepassen

Je computer start nu weer normaal op. 

Computer maken

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om Veilige modus op te starten. Welke manier je nodig hebt, verschilt per situatie. Gelukkig zal je Veilige modus niet nodig hebben, omdat Windows 10 zo verbetert is dat de meeste fouten automatisch worden opgelost of zelfs niet meer voorkomen. 

Mocht je Veilige modus toch nodig hebben, dan heb je in ieder geval meerdere mogelijkheden om Veilige modus op te starten.

Heb je suggesties voor onderwerpen voor deze website reageer dan hieronder via de comments.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.