Hoe een Laptop Sneller Maken in Windows 10? | 7 Super Makkelijke Tips

HDD Laptop sneller maken windows 10

Je laptop start steeds trager op en programma’s openen duurt ook steeds langer. Het is frustrerend als je snel even iets wilt opzoeken en je moet wachten. Zeker als dat in het verleden niet nodig was. Het is dan tijd om een onderhoudsbeurt te geven aan je laptop. Door deze onderhoudsbeurt kan je je laptop sneller maken in Windows 10. Misschien is je laptop zelfs sneller dan het ooit is geweest na deze onderhoudsbeurt.

Daarnaast voorkom je met een onderhoudsbeurt behoorlijk veel ellende.

Lees in dit artikel hoe je met een onderhoudsbeurt voorkomt dat je computer in brand kan vliegen.

Ik zal je met een aantal tips door het onderhoudsbeurt begeleiden en hier en daar ook wat tips voor software en hardware geven die kunnen helpen met dit proces.

Mocht je na het lezen van deze blog zelf ook nog tips hebben, laat dan een reactie achter onder aan deze pagina. Zo helpen wij elkaar om je laptop sneller te maken.

[ez-toc]
Laptop sneller maken

1. Verwijderen van overbodige software en bestanden

Laten we beginnen met de eerste stap in het proces. Om je laptop sneller te maken in Windows 10 kun je al grote stappen maken door te kijken naar je opslaggeheugen.

Heb je nog maar weinig geheugen over of heb je te veel overbodige software en documenten op je computer staan, dan wordt het tijd om te beginnen met het verwijderen deze overbodige dingen.

Laten we beginnen met software. Om deze netjes te verwijderen ga je in Windows 10 naar Start > Instellingen > Apps. In oudere versies adviseer ik je om naar je Configuratiescherm te gaan. Dit gaat het makkelijkst via Windows Search. Drukt op je toetsenbord op de Windows logo + S en typ Configuratie. Klik nu op Programma’s (en onderdelen).

Selecteer je programma die je wilt verwijderen en klik op verwijderen. Herhaal dit totdat alle overbodige programma’s zijn verwijderd.

Hierna ga je naar je Documenten om te controleren of hier dingen opgeslagen zijn die verwijdert kunnen worden. Verwijder alle zaken die je niet nodig hebben. Vergeet je prullenbakje niet te legen.

2. Documenten op een andere locatie bewaren.

Heb je veel documenten, foto’s en video’s op je computer staan, dan is het misschien handiger om deze op een externe harde schijf of een Cloud-opslag zoals OneDrive of Google Drive op te slaan.

Ga bij jezelf na. Welke bestanden heb ik dagelijks nodig en welke niet. Alle bestanden die je dagelijks nodig hebt laat je ten eerste staan. Alle foto’s, video’s en andere documenten verplaats je naar een externe harde schijf of Cloud-opslag.

Wil je gratis opslag voor documenten, lees dan mijn blog over een Google-account. Bij een Google-account krijg je namelijk gratis opslag voor bijvoorbeeld foto’s en video’s.

3. Controleer je laptop op Adware en Virussen

In deze tijd hebben wij het dagelijks over een virus, maar een computer is ook besmettelijk voor virussen. Uiteraard de digitale virussen. Als je veel op het internet zit en regelmatig iets downloadt, dan is de kans aanwezig dat je onbewust kwaadaardige software meeneemt.

Deze kwaadaardige software is dan actief op je computer en zorgt ervoor dat je computer trager wordt.

Het is hierom belangrijk dat je gebruik maakt van een kwalitatieve virusscanner. Ik adviseer dan ook om gebruik te maken van BullGuard.
Doe een uitgebreide scan en laat je virusscanner de bestanden verwijderen die verdacht zijn.

4. Verwijderen van tijdelijke bestanden

Tijdens het gebruik maken van je computer, worden automatisch data opgeslagen en zogenoemde Caching van data zorgt ervoor dat websites bijvoorbeeld sneller geladen worden, of onderdelen van je computer snel gevonden kunnen worden. Wat denk je van tijdelijk opslag. Alles bij elkaar heb je toch al snel een paar honderd MB aan data.

Dit kun je gelukkig snel verwijderen door een instelling binnen Windows 10 aan te passen. Dit kun je doen door naar je instellingen te gaan.

Ga naar Start > Instellingen > Systeem > Opslag en bekijk hoeveel MB aan tijdelijk opslag je hebt. Via Schijfopruiming kun je dit opschonen. Ga naar je zoekbalk of druk op je toetsenbord de combinatie Windows + S.

5. Opslag upgraden

Als je niet veel ruimte meer hebt op je computer ondanks de opschoonacties, dan wordt het tijd op je opslag te vergroten. Als je een 500GB opslag hebt dan kun je wellicht deze upgraden naar 1000GB oftewel 1TB (Terabyte).

In plaats van een Hard Disk Drive (HDD) kun je ook gaan voor een Solid State Drive (SSD). Een SSD is veel sneller dan een HDD. Een HDD heeft bewegende delen nodig op informatie op te zoeken. Een SSD niet. Via een SSD wordt alles in zogenoemde flashdrives opgeslagen in dan ook direct toegankelijk.

Het nadeel van een SSD is dat dit een duurdere optie is, maar wel duurzamer, aangezien bewegende delen makkelijker kapotgaan dan onderdelen zonder bewegende delen.

Ik adviseer altijd een SSD. Het kost meer, maar je krijgt er veel voor terug. SSD’s zijn zoveel sneller als de traditionele HDD’s. Zodra je via een SSD werkt zal je computer zeker al 2 keer zo snel opstarten als eerder met een HDD.

SSD laptop sneller maken windows 10

6. Interne geheugen ophogen voor een snellere Laptop

Het interne geheugen is vaak het ondergeschoven kindje. Het valt niet zo snel op, maar is ontzettend belangrijk. Het intern werkgeheugen wordt ook wel RAM-geheugen genoemd.

Mocht je een laptop hebben met 4 GB RAM geheugen dan kun je proberen deze te vergroten. Controleer altijd de instructie gegevens van je laptop wat het maximale geheugen is die je moederbord van je laptop zou aankunnen. Is dit 8GB? Dan heeft het geen zin om er 16GB in te stoppen.

Dus controleer di vooraf. Met meer werkgeheugen zullen bepaalde taken sneller worden uitgevoerd en hoef je tussendoor minder lang te wachten een tot een taak is uitgevoerd.

RAM-geheugen laptop sneller maken

7. Maak je laptop schoon en stofvrij

Het is met alles in het leven belangrijk om je spullen goed te onderhouden. Dat betekent dat je ook je laptop af en toe goed schoon moet maken. Vooral in de roosters waar lucht doorheen wordt geblazen is het belangrijk dat deze schoon is.

Probeer voorzichtig met een stofzuiger met harige borstel stof weg te zuigen. Gebruik een wattenstaafje om randjes waar je moeilijk bij komt schoon te maken. Raadpleeg altijd de handleiding van je laptop voor het beste advies.

Het stofvrij houden zorgt ervoor dat de koeling optimaal blijft waardoor je laptop de beste prestaties kan leveren. Bij oververhitting zal je laptop uit beveiliging minder rekenkracht gebruikt om de oververhitting tegen te gaan.

Mocht je zoeken naar schoonmaakdoekjes en of andere schoonmaakartikelen voor je laptop, ga dan even naar Bol.com.

Tot slot – Hoe je een laptop sneller kunt maken in Windows 10

Er zijn verschillende mogelijkheden om je laptop sneller te maken. De makkelijkste manieren hebben we net behandeld. Sommige kosten geld en sommige niet. Onthoudt goed dat het sneller maken van je bestaande laptop altijd goedkoper is dan een hele nieuwe laptop aan te schaffen.

Door een paar simpele stappen en een klein beetje investeren in je tijd, kun je je laptop al stukken sneller maken.

Als je een HDD-schijf laat vervangen door een SSD-schijf, vergeet dan niet dat je een hele nieuwe Windows installatie moet uitvoeren als je niet beschikt over en kloon apparatuur. Bij het klonen van een HDD-schijf naar SSD-schijf kunnen problemen ontstaat, dus zorg ervoor dat je altijd een back-up maakt van je systeem voordat je hieraan begint.

Ik hoop je met deze tips al flink op weg te kunnen helpen met het sneller maken van je laptop. Mocht je meer tips hebben, deel deze dan door hieronder een reactie geven.

PS: Mocht het allemaal niet helpen om je laptop sneller te maken en je kunt er echt niet meer mee werken. Dan is het misschien tijd om je laptop te vervangen. Je leest in mijn artikel hier alles over.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.