Hoe Werkt Een Computer? De Onderdelen en hun Functies

Thumbnail GPU-RAM

Waarschijnlijk gebruik je al jaren een computer zonder je af te vragen, Hoe werkt een Computer? Je kunt deze vraag op verschillenden manieren beantwoorden, maar waar het vooral om gaat is dat het begrijpelijk wordt uitgelegd.

Niet iedereen heeft de technische kennis om alle Computer termen te begrijpen. Mijn doel op Computer Uitleg.nl om uitleg te geven over alles aspecten van een computer in begrijpelijke taal, zodat iedereen snapt waar het over gaat.

In deze blog ga ik je verstellen wat er allemaal nodig is om een computer te laten werken, hoe alle onderdelen heten en wat de functie is van dit onderdeel. Ik hoop je hiermee een beter beeld te geven van een computer.


Wil je meer weten over Windows 10?

De Computerbijbel voor Windows 10 is de alles in één boek voor instructie en ondersteuning in het gebruik van Windows 10? Geschikt voor iedereen!

Computerbijbel voor Windows 10

[ez-toc]
Hoe werkt een computer

Welke Hardware onderdelen zitten in een Computer?

Zoals ik in mijn introductie beschrijf probeer ik in begrijpelijk taal uitleg te geven. In de kop boven deze alinea gebruik ik al een term die misschien vragen oproept. Hardware?

Hardware zijn fysieke onderdelen van een computer. Elke stukje Hardware heeft zijn eigen functie.

Hieronder krijg je een opsomming van alle hardware onderdelen die minimaal nodig zijn om een computer te laten werken:

De onderstaande zaken zijn optioneel:

  • Videokaart
  • Geluidskaart
  • WiFi-kaart

Andere randzaken die je bij een desktop hoort:

  • Muis en Toetsenbord
  • Beeldscherm
  • Bureau
  • Stoel
  • Geluidboxen of Headset

Bij een laptop heb je eigenlijk niets nodig behalve een laptoptas en eventueel een headset. Voor de rest zit alles er al op.

Je ziet dat een computer dus vele onderdelen nodig heeft voordat je het een computer kunt noemen.

Wat doet elk stukje Hardware voor je Computer?

We hebben alle zaken opgesomd. Nu gaan we voor de minimaal benodigde onderdelen kijken waar ze voor dienen.

Behuizing

Een behuizing is het fundament van je computer. Zonder behuizing kun je de verschillende onderdelen moeilijk bij elkaar houden. Een behuizing beschermt hardware ook voor schade.

Daarnaast hebben sommige onderdelen ook koeling nodig om te voorkomen dat er oververhitting wordt veroorzaakt. Een goede behuizing zorgt voor een optimaal klimaat zodat alle componenten het beste kunnen werken.

Bij oververhitting kan het zelfs gebeuren dat je computer in brand kan vliegen. Lees hier hoe dit kan voorkomen.

Je hebt verschillende soorten maten behuizing. De meest voorkomende zijn ATX en Micro ATX. De grootte van je behuizing is van belang. Als je een moederbord wilt aanschaffen, dan moet je altijd kijken of je moederbord past in de behuizing.

Andersom kan natuurlijk ook. Stel dat je al een moederbord hebt, dan moet je ook kijken in welk behuizing dit past. Dit staat vaak in de documentatie van het product en wordt beschreven als Form Factor.

In ieder geval komen alle minimaal benodigde onderdelen samen in de behuizing, zoals je in de onderstaande afbeelding kunt zien.

Onderdelen in de behuizing blog hoe werkt een computer

Voeding

Elk stukje hardware heeft een belangrijke functie, maar deze onderdelen werken niet zomaar. Ze hebben stroom nodig om te kunnen werken.

De onderdelen krijgen stroom van een Voeding.

Modulaire voeding
Modulaire voeding voor een computer

Een voeding geeft de meeste onderdelen stroom via het moederbord. Sommige onderdelen hebben rechtstreeks stroom nodig zoals een sterke videokaart. Let er wel op dat je goed kijkt hoeveel stroom je voeding aan kan.

Als je een voeding hebt die 400 watt aan kan en alle onderdelen van je computer hebben meer dan 400 nodig, zal je voeding het niet aankunnen.

Dit leidt tot het kapotgaan van je voeding of het uitvallen van je computer omdat de beveiliging van je voeding ingrijpt.

Het is dus belangrijk dat je met een desktop dus goed kijkt wat je voeding aan kan voordat je hardware gaat vervangen.

Moederbord

Het moederbord is het zenuwstelsel van je computer. Via het moederbord wordt informatie uitgewisseld tussen de hardware onderdelen en de processor.

Alle hardware waar je computerinformatie mee uitwisselt is aangesloten op het moederbord.

Eveneens worden de diverse hardware ook voorzien van stroom, zoals intern geheugen, processor, wifi kaart, SSD kaart, ventilatoren, lampjes en aansluitingen van je behuizing.

Moederbord Hoe werkt een Computer

Processor

Je kunt een processor zien als de hersenen van een computer. Alles wat je ook maar doet met je computer wordt eerst verwerkt via de processor.

Hierdoor is een processor een van de belangrijkste hardware onderdelen van je computer. De snelheid van je computer is grotendeels afhankelijk van de snelheid van de processor. Uiteraard spelen er ook nog andere factoren, maar de grootste factor is je processor

Er is echter een belangrijk onderdeel die een processor nodig heeft. En dat is software. Zonder software weet een computer niet wat hij moet doen en hoe het moet doen en wanneer het moet doen.

Zodra je een computer opstart zorgt een stukje software ervoor dat de processor de juiste hardware signalen geeft om te draaien/werken.

Dit wordt geregeld door software genaamd bios. Nadat de bios zijn werk heeft gedaan start een ander soort software en dat is het Operating system. Het Operating system die we in dit voorbeeld gebruiken is Windows 10.

In Windows 10 zitten weer andere stukjes software genaamd drivers die alle hardware onderdelen laten communiceren met Windows 10.

Deze uitwisseling van informatie wordt allemaal geregeld via je processor.

Omdat je processor zoveel werkt verricht heeft deze koeling nodig die op de processor wordt geplaatst. Standaard koeling wordt gedaan met een ventilator rechtstreeks aangesloten op de processor

Een ander soort koeling is op basis van water. Via een waterpomp wordt er water rondgepompt en via een aansluiting op de processor wordt de processor gekoeld.

Intel processor

Harde schijf (HDD en SSD)

Een harde schijf is een stukje hardware waarop je informatie kunt opslaan. Dit zijn bijvoorbeeld Foto’s, video’s, games maar wat denk je ook Windows 10. Een harde schijf is dus onmisbaar.

Er zijn verschillende soorten harde schijven. Bijvoorbeeld HDD dit is een afkorting van Hard Disk Drive of SSD dit is een afkorting van Solid State Drive.

Ook zijn er verschillende soorten grote van harde schrijven. De grootte van een schijf is afhankelijk van je behoefte. Speel je vaak games of maak je veel video’s die je wilt bewerken op je computer dan is het verstandig om een grote harde schijf te nemen.

Tegenwoordig adviseer ik eigenlijk altijd een SSD ten opzichte van een HDD. Dit omdat een SSD veel sneller werkt dan een HDD. Een HDD heeft namelijk draaiende onderdelen en een SSD niet.

Een tip voor mij. Gebruik voor dataopslag zoals foto’s en video een HDD en voor je Windows 10 software en je belangrijkste games een SSD want dan is je computer een stuk sneller dan wanneer je Windows op een HDD het draaien.

Intern geheugen (RAM-geheugen)

Het interne geheugen is het kortetermijngeheugen van je processor. De officiële benaming is RAM (Random Access Memory).

Een RAM-geheugen kaart wordt aangesloten op je moederbord, zodat je processor gebruik kan maken van deze geheugen zodat meerdere processen tegelijk kunnen plaatsvinden.

RAM Intern geheugen

Hoe sneller en groter je interne geheugen, hoe sneller je processor kan werken. Hierdoor zal je computer ook sneller zijn.

Ik schreef het al eerder. De processor is je de belangrijkste factor voor de snelheid van je computer, maar je processor heeft dus ook een beetje hulp nodig van andere onderdelen, zoals intern geheugen en software die op een SSD staat geïnstalleerd in plaats van op een HDD.

Optionele Hardware

Het doel van deze blog is uitleg te geven hoe een computer werkt en welke onderdelen daarbij benodigd zijn.

Afhankelijk wat voor soort computer je werkt en waarvoor je hem gebruikt, heb je wellicht meer nodig dan wat we tot nu toe hebben behandeld.

Als je kijkt naar een laptop dan zit er alles in wat je nodig hebt. Alle onderdelen die we eerder hebben doorgenomen zitten ingebouwd in een laptop en je krijgt er standaard een toetsenbord en muis (trackpad) bij en heel belangrijk een beeldscherm.

Met een Desktop is dit anders. Je hebt daar een beeldscherm bij nodig om gebruik te kunnen maken van je computer.

Wat denk je van een muis en toetsenbord? Is het primaire doel van je computer om video’s te bewerken of te Gamen, dan heb je wel een goede Grafische Kaart nodig.

Wat denk je van geluid? Wil je veel muziek luisteren of juist componeren, dan zal je ook een goede geluidskaart nodig hebben. Gelukkig hebben de meeste moederborden al een degelijk geluidskaart.

Je hebt natuurlijk ook boxen nodig of een headset. Hoe dan ook allemaal onderdelen die optioneel zijn, maar wel handig.

Waar ga je eigenlijk zitten? Aan je keukentafel misschien zoals ik dat nu doe met het schrijven van deze blog. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd met een laptop.

Met een desktop adviseer ik je om een kwalitatief bureau aan te schaffen en een goede bureaustoel, zodat je prettig lang sessies kunt zitten.

Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden bij het gebruik van een computer.

Samenvatting

Elk computer werkt op dezelfde manier. Je hebt stroom nodig, opslag, een processor, intern geheugen, moederbord en een behuizing om al deze componenten samen te brengen in een veilige omgeving.

Zoals eerder beschreven werken al deze componenten samen en worden aangestuurd vanuit de processor, die weer opdrachten krijgt vanuit software.

De conclusie is eigenlijk dat elk onderdeel niets kan zonder software en software kan niets zonder hardware. Dus een mooie wisselwerking is hier van toepassing.

Ik hoop dat je een beter beeld hebt gekregen wat er benodigd is om een computer te laten werken hoe dit werkt.

De komende weken zal ik via Kennisbank artikelen elk onderdeel nog los behandelen, zodat je daar ook meer informatie kunt vinden.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben over deze blog, laat dit dan weten via een reactie onder aan dit artikel.


Wil je meer weten over Windows 10?

De Computerbijbel voor Windows 10 is de alles in één boek voor instructie en ondersteuning in het gebruik van Windows 10? Geschikt voor iedereen!

Computerbijbel voor Windows 10

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.