Wanneer moet je een laptop vervangen? (Voorbereiding is nodig)

Een laptop is een dure investering. Dus het is verstandig om in te schatten hoe lang een laptop meegaat. Wanneer moet je een laptop vervangen?

Een laptop moet je vervangen wanneer hij niet meer functioneert waarvoor je hem nodig hebt. Door veroudering kunnen hardwareonderdelen zo slijten dat vervangen nodig is. Als een reparatie meer dan 30% kost van de aanschafwaarde dan is vervanging beter dan repareren.

Laten we zo dieper ingaan op dit gehele stuk. Zodat we weten wat we voor levensduur kunnen verwachten.


Wanneer laptop vervangen header

Hoe lang gaat een laptop mee?

Computerfabrikanten werken anders dan een fabrikant van een koelkast. Een koelkast gaat zo’n 15 jaar mee als je geluk hebt.

Daarnaast hebben ze een haat-liefde verhouding met de gebruikers. Wij als gebruiker willen zo lang mogelijk gebruikmaken van een product tegen een zo laag mogelijke prijs.

Fabrikanten hebben hier een hekel aan. Het liefst willen ze dat je elk jaar een nieuw product koopt. En dat snap ik wel.

Een grote organisatie zoals Apple of HP investeren veel geld in het ontwikkelen van deze producten. Die investering willen ze terugverdienen.

Als we dan kijken naar de levensduur, dan kunnen laptops toch zo’n 6 jaar meegaan, maar dan wel met gebreken. Na 4 jaar begin je toch wel te merken dat de hardware niet meer met de tijd mee kan.

Het tempo waarmee software en hardware zich verder ontwikkelt is moordend. Producten die over 4 jaar worden verkocht zijn veel beter bestand tegen de rekenkracht die in die tijd nodig zijn.

Welk invloed heeft het type gebruik op de levensduur?

Het heeft natuurlijk invloed op de levensduur of je dagelijks gebruik moet maken van je laptop voor bijvoorbeeld school of zakelijk.

Heb je hem enkele keren in de week nodig, dan zullen bepaalde componenten, waaronder de batterij, langer meegaan.

Wil je een laptop gebruiken voor gaming dan moet je er vanuit gaan dat je echt elke drie jaar een nieuwe nodig hebt om om de laatste games te kunnen spelen.

De ontwikkeling van games gaat ook door en de games worden steeds zwaarder voor oudere computers, waardoor uiteindelijk vervanging nodig is.

In het algemeen gebruik je een laptop voor school of werk gerelateerd. Of zoals ik, wanneer ik artikelen schrijf voor deze website.

Ik gebruik de laptop bijna dagelijks, waardoor ik al uitgerekend heb dat ik over een paar jaar een nieuwe nodig heb. Als je wilt weten welke ik op dit moment gebruik? Lees dan dit artikel over mijn laptop.

Ik heb daarnaast mazzel gehad, omdat ik mijn laptop had gewonnen op het 433-kanaal (voetbal is mijn andere hobby) op Instagram.

Hoe zorg je ervoor dat je voorbereid bent op het aanschaf van een nieuwe laptop?

Omdat ik verwacht dat mijn laptop over drie jaar vervangen moet worden, ben ik al geld opzij aan het zetten.

Voorbeeld: Een laptop die ik nodig heb over drie jaar kost ongeveer € 1300,-.

3 × 12 maanden= 36 maanden. Ik heb dus 36 maanden de tijd om dit geld te sparen.

1300 / 36= 36,1111111.

Ik leg hiervoor € 40,- per maand voor opzij.

Heb je geen groot budget? Er zijn ook laptops voor een veel lager bedrag beschikbaar. Je leest hier alles over in mijn artikel over het aanschaf van een laptop.

Vergeet ook niet de 2e kans artikelen af te speuren. Vaak kun je een nieuw artikel veel goedkoper aanschaffen, terwijl er alleen een doos van het product open is geweest. Je kunt hier meer over weten in mijn advies over 2e Kansjes.

Kun je de levensduur van een laptop verlengen?

Een veelgestelde vraag is of je de levensduur van een laptop zou kunnen verlengen? Daar is het antwoord duidelijk in.

Jazeker en ik zal zo beschrijven hoe je dit kunt doen en wat de grens is.

De levensduur van een laptop kun je verlengen door de volgende punten:

  • Goed onderhouden en up-to-date houden van software: (opschonen, bestanden back-up en in de cloud opslag verplaatsen of zelfs een herinstallatie van je besturingssysteem)
  • Upgraden van hardware componenten: Denk aan RAM-geheugen vergroten*, harde schijf vervangen met een Solid State Drive.
  • Reparatie bij een specialist: Als er iets niet meer goed werkt of helemaal stuk is kun je je laptop vaak repareren. Dit is het alleen waard als de reparatieprijs minder dan dertig procent dan de aanschafprijs is.

*Het vergroten van RAM-geheugen kan bij de meeste laptops, maar niet als je gebruikmaakt van de laatste generatie MacBook. Laat je altijd adviseren door een specialist.

Ik heb in een artikel beschreven hoe je een oudere laptop sneller kunt maken met een paar stappen. Je kunt het artikel hier lezen.

Wanneer laptop vervangen door een tablet?

Ook een vraag die ik regelmatig voorbij zie komen. Het antwoord op deze vraag heb ik beschreven in een artikel over de keus maken of je een laptop of tablet moet nemen. Dit artikel vindt je hier.

Maar goed. Om je een heel artikel te laten lezen voor het antwoord op je vraag is ook wat overdreven.

Dus hier is mijn antwoord:

De keuze of je voor een laptop of tablet moet gaan is volledig afhankelijk voor wat je ermee wilt doen. Neem een tablet, als je alleen gaat browsen, youtube en andere streamingdiensten. Neem een laptop als je gebruik gaat maken van Office producten voor tekstverwerking of als je hem gebruikt hem voor video- of fotobewerking. Voor zware games is het ook verstandig om een laptop te gebruiken, maar gebruik daar liever een game-pc of een console.

Als je een game-pc wilt lees dan mijn artikel hierover. Als je console wilt lees dan mijn blog over de beste gameconsoles.

De keuze of je voor een laptop of tablet moet gaan is volledig afhankelijk voor wat je ermee wilt doen.

Bekijk de onderstaande video eens om wat meer inzicht te krijgen welke signalen er zijn dat je laptop het misschien niet zolang meer werkt.

Conclusie over wanneer je een laptop moet vervangen:

Het hangt van veel factoren af wanneer je een laptop moet vervangen. De ene persoon zal dit pas doen als er geen leven meer in zit.

Een ander zal hem al vervangen zodra enige reparatiekosten zullen ontstaan.

In het geheel blijft het een persoonlijke keuze. Daarmee is de vraag voor iedereen anders te beantwoorden.

Vanuit mijn kant kan ik alleen adviseren om rekening te houden met x aantal jaar en daarvoor geld opzij te zetten. Zodat je een buffer op kan bouwen zodra het nodig is om een laptop te vervangen.

Mocht je op zoek zijn naar een nieuwe laptop? Dan adviseer ik je altijd te beginnen bij Coolblue. Deze webshop biedt geweldige overzichten die je helemaal naar eigen behoeftes kan inrichten. Je kunt hier beginnen.

Laat je even weten of ik je heb kunnen helpen met dit artikel? Laat een reactie onder aan deze pagina.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.