Wanneer komt Windows 11 uit? De nieuwe OS van Microsoft

Na enkele slechte Windows versies werd het tijd om een volledig nieuw Operating System te uit te brengen. Op 29 juli 2015 kwam Windows 10 uit. Het succesvolle Windows 10 krijgt nu eindelijk een opvolger en dat is Windows 11, maar wanneer komt Windows 11 uit?

Windows 11 is officieel op 5 oktober 2021 uitgekomen. Deze release is beschikbaar voor degene met een Windows 10 licentie en waarbij er aan de hardware-eisen wordt voldaan. Via een tool op de website van Microsoft kan je controleren of je hardware voldoet aan de eisen om te kunnen upgraden.

In dit artikel gaan we verder in op een aantal vragen die je kunt hebben voordat je besluit te upgraden naar Windows 11. Hieronder een kort overzicht van alle punten die wij gaan behandelen.

Wanneer komt windows 11 uit?

Is Windows 11 beschikbaar voor je?

Windows 11 is nu een paar maanden geleden gelanceerd. Mijn laptop voldeed in de eerste maanden na lanceren niet aan de hardware-eisen.

Inmiddels draait mijn laptop al ruim 2 maanden zonder problemen op Windows 11. Het kan dus voorkomen dat je laptop of computer eerst niet aan de eisen kon voldoen, maar later wel.

Dit heeft te maken met het doorontwikkeling van Windows 11 zelf. Eerst is er voor gezorgd dat nieuwe pc’s en laptops gelijk met Windows 11 geleverd kunnen worden.

Hierna zijn ze Windows 11 steeds meer aan het voorzien van drivers van oudere hardware, zodat steeds meer computers naar Windows 11.

Dit betekent verder niet dat je oude pc die nu op Windows 10 draait ook op Windows 11 kan draaien. Er wordt wel een grens gesteld.

Mijn desktop die ik ooit zelf in elkaar heb gezet is nu ruim 7 jaar oud. Ik verwacht dat deze pc nooit op Windows 11 zal gaan draaien, maar wie weet.

Wil je weten of je PC of Laptop voldoet aan de eisen, dan heeft Microsoft een tool die je kunt downloaden. Deze tool heet PC Health Check.

Hoeveel kost Windows 11?

Het kost je helemaal niets als je upgrade van Windows 10 naar Windows 11, tenzij je gebruikmaakt van een Home licentie en je wilt hem upgraden naar een professional editie.

Heb je nog helemaal geen Windows-licentie en je wilt hem aanschaffen, dan ben je op dit moment het goedkoopst uit bij Amazon.

Houdt de prijzen en verschillende beschikbare licenties goed in de gaten. Er kunnen komende jaren best wel wat dingen veranderen zoals dat bij Windows 10 ook het geval was.

Als je nu een Home licentie aanschaft dat kun je die licentie op verschillende computers gebruiken.

Je hebt ook zogenoemde OEM-licentie die maar 1 keer kunt gebruiken. Wil je zelf een computer bouwen, dan ben je het beste uit met zo’n OEM-licentie.

Nu upgraden of nog even wachten?

Dit is een lastige vraag. Ik ben zeer tevreden over Windows 11. Je moet wel rekening houden met een aantal zaken voordat je gaat upgraden.

Niet alle genoemde zaken hieronder zullen van toepassing zijn voor jou, maar het kan geen kwaad om dit mee te nemen in je beweegredenen om wel of niet te upgraden of nog even te wachten.

Voordelen upgraden naar Windows 11

  • Software is up-to-date
  • Geen grote wijzigingen vergeleken met Windows 10
  • Minimalistische aanpak. Gebruiksvriendelijker voor beginners.
  • Upgrade is gratis!
  • Al je gegevens vanuit Windows 10 blijven behouden.

Nadelen upgraden naar Windows 11

  • Windows 11 kan nog bugs bevatten, maar die worden gelukkig snel opgelost.
  • Upgraden kan risico’s met zich meebrengen. Ben je niet tevreden dan kan je niet meer terug. (althans niet makkelijk)
  • Er is geen startmenu zoals je gewend was. Je zult moeten leren omgaan met Windows 11. (Houdt deze website in de gaten voor tips en tricks.)
  • Niet alle software programma’s zijn volledig compatibel. Wil je het zeker weten, controleer dan de website van je software programma die je mee wilt nemen met je upgrade naar Windows 11.
  • Windows 10 blijft voorlopig nog ondersteuning krijgen vanuit Microsoft, dus het heeft allemaal geen haast. (bij Microsoft ook niet)

Aan de voor- en nadelen is het lastig te beoordelen of je wel of niet moet upgraden.

Voor mij was een makkelijkere keuze. Als de upgrade niet goed was gegaan dan had ik vrij gemakkelijk de upgrade terug kunnen draaien. Dat is niet voor iedereen weggelegd.

Daarnaast wil ik natuurlijk ervaring opdoen voordat over Windows 11 kan schrijven en nog belangrijker. Jullie voorzien van tips and tricks.

Wanneer komt windows 11 uit Windows update

Waarom Windows 10 nog even blijft

Microsoft heeft ervaring opgedaan uit het verleden. Op basis van deze ervaringen weten ze dat het tijd kost om Windows gebruiker zover te krijgen om te upgraden.

Ze hebben een systeem bedacht die ik zo goed en makkelijk mogelijk probeer uit te leggen om te leren van installaties van Windows 10 en Windows 11 gebruikers.

Windows verzameld informatie op de achtergrond die door Microsoft gebruikt kan worden om het product te verbeteren. Dit kan van een simpele installatie van bijvoorbeeld Adobe PDF zijn of een ander programma.

Alle foutjes die uit de log komen worden gebruikt om Windows zo stabiel mogelijk te maken voor iedereen.

Hiervoor zijn ook updates van Windows nodig en hier was eerder een behoorlijk pijnpunt blootgelegd.

Updates van Windows 10 zijn een verschikking. Je pc is tijdelijk traag doordat er op de achtergrond het een en ander gebeurt zonder dat je er echt controle over hebt.

Al deze ervaringen en data van pc’s die op Windows 10 werden gebruikt hebben ervoor gezorgd dat Windows 11 veel beter omgaat met dit soort achtergrond processen waardoor je minimaal last hebt van updates.

Deze methodiek zullen ze ook met andere toepassingen willen doorvoeren, waardoor je qua functionaliteit niet veel zal veranderen aan Windows 11, maar meer het stabiel krijgen en houden van alle achtergrond processen die in Windows 10 als vervelend werden ervaren.

Het is dus in het voordeel van Microsoft en van de gebruiker dat niet iedereen gelijk overstapt naar Windows 11.

Conclusie

Wanneer komt Windows 11 uit voor jou? Eigenlijk is Windows 11 al beschikbaar voor iedereen die voldoet aan de hardware eisen.

Via de tool PC Health Check kan je makkelijk controleren of je pc of laptop geschikt is voor een upgrade.

Voldoe je nog niet aan de eisen dan kan dat over een half jaar anders zijn. Houdt het dus in de gaten.

Je hoeft verder niet bang te zijn dat Windows 10 niet meer werkt. Dit duurt nog enkele jaren voordat Windows 10 niet meer ondersteunt zal worden.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.