Waarom moet je Windows 10 activeren?

hp specter

Het downloaden en installeren van Windows 10 is volledig gratis. Na een schone installatie van Windows 10 moet je nog het nodige aanpassen om veilig en vlot te kunnen werken met Windows.

Voor een groot deel van deze aanpassingen heb je een geactiveerde versie van Windows nodig, maar is het echt nodig om Windows 10 te activeren?

Waarom moet je Windows 10 activeren en wat zijn de consequenties als je dat niet doet? Zitten er verschillen tussen een geactiveerde en niet geactiveerde versie en als je een Windows 10 activatie wilt doen, wat kost dit dan? Na het lezen van deze blog zijn al deze vragen beantwoord.

[ez-toc]

De consequenties als je Windows 10 niet activeert

Als je een computer uit de winkel koopt, dan is je Windows al geactiveerd. Je hoeft hiervoor niets te doen. De fabrikant heeft namelijk al voor deze licentie betaald. Maar als je zelf een computer in elkaar hebt gezet of in elkaar laten zetten, dan kan je Windows 10 gratis installeren.

Stel je installeert zonder een activatie code in te voeren. Kun je dan gebruik maken van Windows 10 en alle functies en is dit veilig?

Het antwoord is ja en nee. Er zitten namelijk wel nadelen als je geen geactiveerde versie van Windows 10 gebruikt. De nadelen zijn echter wel heel gering, maar daarover later meer.

Je kunt veilig werken met Windows 10, want je hebt geen activatie nodig om Windows Updates te installeren. Je hebt toegang op de Microsoft Store, zodat je apps kunt installeren. Als je geen Windows in S modus hebt kan je gewoon applicaties van het internet installeren. Kortom je kunt eigenlijk best veel.

Je kunt allesbehalve persoonlijke aanpassingen doen aan het uiterlijk van Windows 10. Je kunt geen achtergrond instellen, je kunt de kleuren niet aanpassen, geen andere thema’s aanpassen.

Is er nog meer? Jazeker en misschien wel het belangrijkste. Je ziet rechtsonder een watermerk zoals hieronder aangegeven. Dit is niet alleen op je bureaublad, maar met alles. Dus als je Netflix aan het kijken bent of als aan het gamen bent, je blijft het watermerk zien. Dit kan dus uiterst vervelend zijn als het je stoort.

Stoort het je niet, dan kan dit uiteraard geen kwaad.

Windows 10 activeren

Waar je rekening moet houden op de lange termijn

Er is nog een belangrijk punt die ik wil aankaarten. Als je besluit om Windows 10 niet te activeren, zul je rekening moeten houden met een belangrijk aspect. De lange termijn.

Microsoft kan op den duur besluiten dat de niet geactiveerde Windows 10 geen updates meer krijgen, wat ten kosten gaat van de beveiliging. Ze kunnen besluiten dat je alleen nog apps kunt installeren vanaf de Microsoft Store, zoals dit met Windows in S modus al is.

Het belang dat je alle functies kunt blijven gebruiken is ontzettend belangrijk, je wilt niet dat je door een besluit van Microsoft, na een aantal jaren zoveel belangrijke informatie die op je computer hebt staan, geen toegang meer hebt tot back-up software of back-ups terug mag plaatsen. Als je geen toegang meer hebt op deze data, dan ben je dit kwijt, tenzij je Windows 10 wel hebt geactiveerd.

Windows 10 zonder activeren

Waarom Microsoft Windows 10 gratis aanbiedt

Er is natuurlijk een hele goede reden waarom Microsoft Windows 10 gratis aanbiedt. Daar zit een hele bedachte strategie achter.

In het verleden werd Windows met illegale tools fictieve licentiecodes gemaakt die ervoor zorgde dat je Windows gratis kon gebruiken. Microsoft heeft daarom een plan bedacht om tegen deze illegale praktijken op te treden.

Vanaf Windows 10 mag je gratis gebruik maken van dit besturingssysteem, maar wel met beperkingen zoals deze eerder zijn genoemd.

De meeste inkomsten die Microsoft binnen krijgt voor Windows zijn van de computerfabrikanten zelf. Zij betalen voor elk computer die ze maken een licentie.

Een kleinere percentage mensen die voor hun hobby zelf computers in elkaar zetten, kunnen deze computers voorzien van Windows 10 en hoe meer computers voorzien zijn van Windows 10 hoe beter. De kans dat iemand die een niet geactiveerde Windows 10 gebruikt later toch activeert is namelijk groot.

De prijs voor het activeren is namelijk niet hoog, maar daar kom ik zo op terug.

De rest die willen upgraden van Windows 10 Home naar Windows 10 Pro betalen daar ook netjes voor. Dus we hoeven niet bang te zijn dat Microsoft geen inkomsten meer heeft.

Wil je zelf een licentie kopen? Kijk dan even op de volgende website van Softwarelicense4u. Je hebt al voor €24,99 een licentie voor een OEM versie. Die kan je maar op 1 computer gebruiken. Wil je gebruik maken van een licentie die je op meerdere computers kunt toepassen of wanneer je je hardware upgrade, kies dan voor de Retail versie. Die kost op dit moment €39,45 terwijl deze normaliter rond de €45,- kost.

Daarnaast kun je ook een licentie aanschaffen via Bol.com

Klik op de onderstaande afbeelding om meer te lezen op de website van Softwarelicense4u.

oftwareLicense4u huidige pro versie

 

Hoe activeer je Windows 10?

Nadat je een licentie hebt aangeschaft, kun je deze vanuit je eigen Windows omgeving activeren.

  • Druk op je toetsenbord op Windows + i
  • Klik op de tegel Bijwerken en beveiliging
  • In het linker menu klik je op Activering
  • Klik op Productcode wijzigen
  • Klik vervolgens op Een Productcode invoeren
  • Voer je code in die je hebt aangeschaft en klik op OK

Je Windows 10 is nu geactiveerd.

Activeren van je Windows OEM key

Conclusie waarom je Windows 10 moet activeren

Op korte termijn heb je geen nadelen van het niet activeren van Windows 10, behalve dat je Windows niet kunt aanpassen naar persoonlijke smaak.

Je krijgt gewoon de Windows Updates waardoor je computer veiliger is en je kunt ook aankopen doen in de Microsoft Store.

Op de langere termijn zul je rekening moeten houden dat Microsoft ervoor kan kiezen om te stoppen met ondersteunen van niet geactiveerde Windows 10 systemen zoals ze dat bij oudere versies van Windows ook hebben gedaan.

Aangezien de prijzen van een activatie gering zijn en je verzekert kan zijn voor toekomstige functionaliteiten, adviseer ik je om altijd je Windows 10 versie te activeren.

Je gebruikt nu eenmaal software met waarde voor je, dus waarom zou je er niet een klein beetje voor betalen. Hoe dan ook, ik denk dat je antwoord op je vraag hebt gekregen waarom je Windows 10 moet activeren. Zie Bol.com of Softwarelicense4u voor actuele prijzen.

Windows 10 Pro OEM

Haal hier je Windows 10 Pro licentie!

De scherpste prijs voor een officiële licentie

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.