Wat is Windows 10 S modus en Waarom je dit Snel Moet Uitschakelen?

Microsoft Store

Voor de normale consument bestaat het besturingssysteem van Windows uit twee smaken: Windows 10 Home en Windows 10 Pro. Tenminste dat dacht je misschien. Microsoft heeft een aantal jaar geleden nog een andere versie uitgebracht welke meer moest gaan concurreren met Google Chromebook en Apple MacBooks. Dus Microsoft bedacht Windows 10 S.

De concurrenten doen sommige dingen anders. Belangrijke aspect zijn bijvoorbeeld dat als je applicaties wilt downloaden, dit in eerste instantie vanuit de Chrome Store en App Store moet doen, maar niet als je de beveiliging anders instelt.

Wat Windows 10 S nu precies is gaan we in deze blog in ieder geval behandelen en nog veel meer…

Wil je meer weten over Windows 10?

De Computerbijbel voor Windows 10 is de alles in één boek voor instructie en ondersteuning in het gebruik van Windows 10? Geschikt voor iedereen!

Computerbijbel voor Windows 10
[ez-toc]
wat is windows 10 s

Waar staat de S voor?

De allereerste vraag die mij te binnen schoot bij het schrijven van deze blog was: Waar staat die S nu precies voor?

Als ik daar over nadenk dan kan dat maar 1 ding zijn en dat is STORE. In de beschrijving die Microsoft zelf heeft gepubliceerd, schrijven ze dat deze versie zo beveiligd is dat je alleen applicaties uit de Microsoft Store kunt installeren. Bron

In verschillende Forums op het internet wordt het SLIM genoemd, omdat het een afgeslankte versie is van Windows. Dat klopt dus niet. Het verschil tussen een Windows versie die in S modus draait of niet zit hem echt in de beperking dat je alleen de applicaties kunt installeren die in de Microsoft Store staat.

Dan moeten we verder spitten en dan stuit ik op informatie dat deze versie oorspronkelijk is ontwikkeld voor het onderwijs. Staat de S dan voor SCHOOL modus? Nee dat ook niet, want het is breder uitgerold dan alleen onderwijs.

Toen kwam ik een artikel tegen waarvan Terry Myerson, Windows Chef bij Microsoft, het volgende zei. Hij zegt dat de S voor 4 aspecten van het besturingssysteem staat. Dat is Secure (veilig), Simplicity (het simpel houden), the Soul of Windows (de ziel van Windows). Wat dat ook mag betekenen. En het laatste aspect is Superior performance (Uitstekende prestaties) Bron

Het korte leven van Windows 10 S

Begin 2017 kondigde Microsoft trots aan dat ze Windows 10 S gingen lanceren. Veel laptops werden voorzien van deze S modus. Zowel op Windows 10 Home als op de Windows 10 Pro versie, werden Windows in S modus geleverd. Dit gaf natuurlijk weerstand, want je kon je eigen browser niet bepalen, aangezien Mozilla Firefox en Google Chrome niet in de Microsoft Store staan. Dus moest je Edge gebruiken. In die tijd was Edge nog niet de kwalitatieve Browser die het nu lijkt te worden.

Begin 2018 kwam het bericht dat Microsoft stopt met S modus, althans het door ontwikkelen waardoor Windows 10 S een kort leven was gegund. De laptops die al geproduceerd waren met Windows 10 S zijn dus iets unieks. Er zijn nog best veel laptops op de markt met Windows 10 S, maar Microsoft heeft in maart 2018 besloten om iedereen kosteloos om te zetten naar volwaardige versie, waardoor gebruikers ook buiten de Microsoft Store applicaties kunnen downloaden en installeren.

Heb je een schone installatie gedaan van Windows 10? Lees dan mijn blog over wat je moet na een schone installatie van Windows 10.

Windows 10 Laptops

Hoe zit het met de beveiliging van Windows 10 S?

Je verwacht natuurlijk dat de laptops met Windows 10 S totaal niet meer veilig zijn, omdat S modus niet meer uitgeleverd worden, dus ook niet meer onderhouden wordt. Dat is dus gedeeltelijk niet waar. Als je gebruik maakt van Windows 10 S, ben je in principe net zo veilig als een volwaardige versie. Misschien zelfs wel veiliger.

Windows 10 S in namelijk geen uitgeklede versie zoals eerst werd vermeld, maar een volwaardige versie van Windows. Het geeft je alleen beperkingen, wat ten goede komt van de beveiliging en prestaties.

Je moet het zo zien. Zodra je iets installeert vanuit de Microsoft Store dan is de software gecontroleerd. Er kan dus geen Adware of Malware in zitten. Dat is met het downloaden vanuit een willekeurig website natuurlijk wel anders. Tegenwoordig heeft Microsoft daar weer een ander foefje voor om daar iets aan te doen, maar dan gaan we off-topic. Laten we de kern van het onderwerp weer oppakken.

Wat is Windows 10 S en Waarom je dit Snel Moet Uitschakelen?

Tja… Wat is Windows 10 S? Ik denk dat we hier al antwoord hebben gegeven, maar samengevat kunnen we dat nog goed beschrijven. Windows 10 S is een volwaardige versie van Windows 10 Home of Windows 10 Pro, echter is Windows 10 S of anders gezegd Windows 10 in S Modus zorgt ervoor dat je geen ongecontroleerde software van het internet kunt downloaden en dus alleen door Microsoft gecontroleerde software kunt installeren.

Hierdoor zou Windows 10 veiliger zijn en betere prestaties kunnen leveren omdat er geen kwaadaardige software op de computer geïnstalleerd kan worden.

Daarnaast willen ze natuurlijk concurrerende browsers / software buiten de deur houden, aangezien Chrome en Mozilla Firefox niet in de Microsoft Store staan.

De reden dat je zo snel mogelijk Windows 10 S uit de S modus moet halen is eigenlijk heel simpel. Aangezien Microsoft het niet meer levert en dus technisch ook niet onderhouden wordt, komt er een moment dat er lek in beveiliging raakt die niet meer gedicht gaat worden. Pak daarom ook de kans om je Windows 10 versie kosteloos van de S modus afhaalt.

Wat is Windows 10 s modus

Hoe zet je de S modus uit?

Daar kan ik je gelukkig mee helpen. Mijn vriendin is net begonnen aan een juridische opleiding, waardoor ze een nieuwe laptop had aangeschaft die haar enkel zou voorzien voor de taken die ze moet doen op school en jawel…. Windows 10 Home in S modus is het besturingssysteem van de laptop.

Nu weet je dus ook waar mijn inspiratie vandaan is gekomen. Voordat we helemaal van het onderwerp afgedwaald zijn, wil ik weer de focus leggen op het verwijderen van de S modus. Dit gaat eigenlijk heel simpel.

 • Ga naar Instellingen (Windows-toets + i) dat i voor instellingen.
 • Ga naar Bijwerken en Beveiliging. Sorry geen sneltoets voor.
 • Ga naar Activering.
 • Klik op Ga naar Store bij Overschakelen naar Windows 10 Home of Overschakelen naar Windows 10 Pro.
 • In de Store klik je Gratis en na je bevestiging wordt Windows S modus uitgeschakeld.
 • Herstart voor de zekerheid je computer.
 • Na opnieuw opstarten ga je weer naar Instellingen (Windows-toets + i)
 • Ga naar Bijwerken en Beveiliging.
 • Ga naar Windows Update.
 • Klik op Naar updates zoeken (als Windows nog niet zelf aan het zoeken is)

Zorg er dus voor dat Windows helemaal up-to-date is voordat je er iets mee gaat doen. Zo ben je zeker van je beveiliging.

Wat te doen na het updaten van Windows 10?

Dat is ook heel simpel…. Dat mag je helemaal zelf weten, maar als ik je een advies mag geven. Gebruik een VPN i.c.m. een antivirus programmap. Lees dan mijn blog Wat is een VPN? zodat je ook meer kennis krijgt over privacy en beveiliging. Neem ook een kijkje op de website van BullGuard. De investering is het zeker waard. Denk er maar eens aan hoe vervelend het is dat je al je bestanden en foto’s kwijt bent door een virus. Klik op de volgende link om kortingsacties te bekijken van de #1 Antivirusprogramma: BullGuard

Daarnaast is het verstandig erop te letten dat je niet zomaar iets downloadt en installeert. Probeer logisch te denken. Vertrouw je het niet, dan doe je het niet. Makkelijk zat.

Ik ben ook zeer benieuwd wat je vindt van deze blog. Zou je mij dit willen laten weten door een reactie te geven onder aan deze pagina. Je hoeft alleen je naam en e-mailadres toe te voegen en je kunt reageren.

Alvast bedankt!


Wil je meer weten over Windows 10?

De Computerbijbel voor Windows 10 is de alles in één boek voor instructie en ondersteuning in het gebruik van Windows 10? Geschikt voor iedereen!

Computerbijbel voor Windows 10

Vergelijkbare berichten

14 reacties

 1. Super bedankt voor deze info! zonder dat ik het wist een laptop met mudus S gekocht en de mcAfee beveiliging van andere apparaten zei dat ik de S modus moest uitzetten om op deze laptop te kunnen uitvoeren. Dus heel blij met de aanvullende info van dit artikel… ik had geen idee…wel vermoeden dat ik met s modus minder zou kunnen.

 2. Bedankt voor info. Gisteren laptop gekocht met ook windows s. Had geen idee wat dit was, maar na het lezen van jouw stukje, weet ik het en dat ik deze gewoon veilig kan uitschakelen. Thanks

 3. Dank voor de duidelijke uitleg. Ik krijg echter als ik kies voor overschakelen naar windows 10 home en ik klik op naar de microsoft store de melding ‘Probeer het opnieuw’ Pagina kan niet worden geladen. Probeer het later opnieuw. Dus helaas…

  1. Margreet, dat probleem heb ik ook. Is trouwens niet laptop gebonden, want ik heb ook nog een laptop die niet in S-modus staat, maar ook daarop geeft ie aan dat de pagina niet geladen kan worden.

   Heeft iemand de verlossende tip? Ik kan namelijk echt niet zonder chrome!

  2. Beste Margreet,

   Begrijpelijk dat je deze vraag stelt. Ik heb het zojuist nagekeken en zie hetzelfde probleem. Belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat de Microsoft Store app up-to-date is. Via de Bibliotheek kun je updates uitvoeren. Ik ben net overgeschakeld naar Windows 10 dus heb daar op dit moment geen exacte beschrijving staan.

   Ik heb dan ook het vermoeden dat de transitie naar Windows 11 er mee te maken heeft. Probeer het over enkele dagen nog een keer. Waarschijnlijk hebben ze het probleem dan opgelost.

   Ik hou het zelf in de gaten. Mocht ik zien dat het opgelost is dan zal ik direct via een reactie laten weten.

 4. Beste,
  Net een Medion met Windows 11 Home S gekocht.
  Ik wil deze uitschakelen en heb opgezocht hoe het moet.
  Maar eens in de “STORE” krijg ik de melding dat die pagina niet bestaat.
  Hoe kan ik dit oplossen ?
  Met vriendelijke groeten

  1. Hi Jos,

   Ik krijg dezelfde melden. Ik vermoed dat er problemen zijn met de store vanwege de transitie naar Windows 11. In 2019 was er ook een probleem en werd binnen enkele weken opgelost. (Ja helaas zo lang)

   Ik hou het in de gaten en als ik een oplossing zie, dan informeer ik je direct.

   Met vriendelijke groet,
   Tijdo

 5. Hallo
  Ik krijg bij het openen van de Microsoft Store (bij Systeem, Activering, S-modus) telkens de melding dat de zoekopdracht geen resultaten heeft opgeleverd of dat de pagina niet kan worden geladen. Wat kan ik nog proberen?
  Mvg
  Karolien

  1. Beste Karolien,

   Ook ik heb dit probleem. Er zijn problemen met de Store. Op diverse forums wordt hierover geklaagd. In 2019 was het enkele weken niet mogelijk om over te schakelen.

   Ik vrees dat je toch geduld moeten hebben totdat de functie in store weer werkt.

   Mocht ik alternatieven zien of een bericht lezen dat het is opgelost, dan laat ik dit direct weten.
   Mvg
   Tijdo

  2. Beste Karolien,

   Ook ik heb dit probleem. Er zijn problemen met de Store. Op diverse forums wordt hierover geklaagd. In 2019 waren er ook problemen.
   Ik vrees dat je toch geduld moeten hebben totdat de functie in store weer werkt.

   Mocht ik alternatieven zien of een bericht lezen dat het is opgelost, dan laat ik dit direct weten.
   Mvg
   Tijdo

 6. Ik lees net op de Microsoft website dat Windows 10 S automatisch overgezet gaat worden naar Windows 11 S, betekend dit dan dat deze nog steeds niet onderhouden wordt, zoals je aangeeft in dit artikel hierboven, of juist wel ? En een stomme vraag, maar zitten er kosten aan het downloaden van Word in 10 S, of zit het er standaard op? Ik hoor het graag, groet Lisa

 7. Vandaag met een nieuwe Acer laptop bezig die standaard werd geleverd met Windows 10 in S modus. Deze eerst helemaal voorzien van de nieuwste updates en de upgrade naar Windows 11 gedaan. De S modus blijft dan. Daarna Chrome setup proberen te downloaden bij Google. Dan krijg je de melding dat Windows in S modus werkt en of je wel wil doorgaan met de installatie van deze mogelijk niet veilige software. “Ja, natuurlijk” Dan kan je via instellingen een app downloaden uit de Windows store om de S-modus te verlaten. Helaas werkte dit niet. Ook niet na een reset van de store en ik heb uiteindelijk de Windows 11 update moeten terugdraaien en weer terug in Windows 10 de s-modus uit moeten zetten. Dit lukte toen wel.
  Daarna weer de update naar Windows 11 gestart via een download vanaf Microsoft want ik kreeg hem niet meer aangeboden via Windows update.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.