Een Schone Installatie Van Windows 10? 5 Belangrijke Stappen Die Je Moet Doen

Schone installatie windows

Je start je PC voor het eerst na een schone installatie van Windows 10. En dan? Het is natuurlijk belangrijk dat je ervoor zorgt dat alles naar je wens draait, dat je privacy instellingen goed zijn, en dan je veilig kunt Browsen over het Internet met je favoriete Browser. Maar hoe doe je dat en hoe weet je dat je niets vergeten bent.

In deze blog help ik je met de 5 belangrijkste stappen je moet doen na een schone installatie van Windows 10. Ik zal je er stap voor stap doorheen lopen, zodat je hierna prettig kunt werken en Windows vlot draait, veilig is en je weet dat je niet digitaal gevolgd wordt door bedrijven die alles van je willen weten om op maat gemaakte reclame te tonen.

[ez-toc]

1. Update Windows

Nadat je de eerste keer hebt opgestart is het belangrijk dat je Windows 10 up-to-date houdt. De stuurprogramma’s die Windows 10 nodig heeft moeten bijgewerkt worden willen ze optimaal werken. Daarnaast is het ook belangrijk dat alle gaten gedicht zijn, zodat hackers niet zomaar bij je gegevens kunnen. Het nadeel van het bijwerken van Windows is dat het in het begin veel tijd kost. Je moet hier geduld voor hebben.

Ik lees en hoor vaak dat het updaten van Windows ontzettend irritant is en lang duurt. Mij zal je er niet over horen klagen, want je kunt instellen wanneer de computer mag updaten. Je moet er dan alleen voor zorgen dat je computer niet uit staat. Sterker nog. Tegenwoordig wordt het grootste gedeelte al bijgewerkt terwijl je gewoon bezig bent. Dat gebeurt allemaal op de achtergrond. Je merkt hooguit alleen dat je computer wat trager reageert.

Heb je een nieuwe computer, dan zul je hoogstwaarschijnlijk veel updates moeten installeren voordat je verder kunt. Hou hier rekening mee. Het proces wat ik hieronder uitleg zal waarschijnlijk een paar keer herhaalt moeten worden.

 

Schone installatie van windows 10

De 1e stap van dingen die je moet doen na een schone installatie van Windows 10.

Laten we beginnen met de 1e stap. Het updaten van Windows 10. Dit geldt ook voor Windows in S modus.

 • Druk op Windows-toets + i, of klik op Start (Windows icoon linksonder) en klik vervolgens op Instellingen (tandwieltje)
 • Ga naar Bijwerken en beveiliging
Bijwerken en beveiliging windows update
 • Klik vervolgens in het Linker menu op Windows Update (#1 onderstaande afbeelding) en daarna op Naar updates zoeken (#2)
Windows update naar updates zoeken
 • Je ziet dat Windows Update bezig is met het downloaden en installeren van updates. Herstart je computer zodra Windows je hier om vraagt.
Update bezig met downloaden en installeren
 • Herhaal dit proces totdat er geen updates meer zijn. Belangrijk puntje. Doe tijdens het updateproces nog verder niks met je computer. Ga dus nog niet browsen op het internet. Je pc is nog niet goed beveiligd.

De 1e belangrijke stap van de 5 na een schone installatie van Windows 10 heb je afgerond en dit zal ook de meeste tijd in beslag hebben genomen. Je geduld wordt soms op de proef gesteld.

Installeer ook alle updates van stuurprogramma’s. Heb je een desktop met daarin een grafische kaart, dan is het belangrijk dat het stuurprogramma up-to-date blijft voor de beste prestaties.

2. Installeer Benodigde Software

Nu Windows up-to-date is, kunnen we aan de slag met de 2e stap. Het installeren van software die je dagelijks benodigd hebt. Een deel van de software draait in de Cloud en gebruik je dus alleen via een browser en een ander deel moet daadwerkelijk installeren.

De producten die ik hier benoem zijn voorbeelden. De keuze is uiteindelijk aan jou. Als je mijn advies opvolgt, weet je in ieder geval wel dat je alles wat je nodig hebt aanwezig is op je computer en dat je computer goed beveiligd is.

Installeer een Internetbrowser naar keuze

Na een schone installatie van Windows 10 heb je standaard toegang op de browser Edge. Dit is tegenwoordig een prima browser en daar zul je vrijwel alles mee kunnen wat je dagelijks benodigd hebt. Wil je een Browser die zichzelf al bewezen heeft, kies dan voor Google Chrome.

Wil je een tragere browser, maar wel goed is in het beschermen van je privacy, kies dan voor Mozilla Firefox. Overigens kun je in Chrome en Edge prima je privacy beschermen doormiddel van het toevoegen van Extensies. Wil je hier meer over weten, klik dan op de onderstaande link:
http://computeruitleg.nl/ongewenste-reclame-blokkeren-chrome/

Installeer een antivirusprogramma

Windows 10 heeft zelf al een antivirusprogramma in het besturingssysteem zitten. Dat is echter basis. Het installeren van een antivirusprogramma is toch geadviseerd.

Denk er eens over na. Waar vertrouw je meer op? Een antivirusprogramma gebruiken die ontwikkeld is door een bedrijf die hier gespecialiseerd in is of door een bedrijf die gespecialiseerd is in het maken van besturingssystemen en Office-programma’s?

Ik denk dat het antwoord duidelijk is. Als ik een antivirusprogramma mag adviseren, dan is dit BullGuard. Dit programma wordt al jaren gezien als de #1 antivirusprogramma. Verschillende reviews hebben dit al aangetoond en daarbij is BullGuard ook nog eens goedkoper! Wil je meer weten over BullGuard, klik dan hier.

Installeer dagelijks gebruikte programma’s

Dagelijks gebruik onopgemerkt veel programma’s. Het is tijd voor een lijst met programma’s die ik je adviseer om de gebruiken. Nogmaals het is een advies. Start er gewoon mee en kijk of je prettig vindt werken. Zo niet, dan kun je altijd nog andere programma’s gebruiken.

 • Gmail. Wil je een e-mail client, maak dan een Google account aan. Je krijgt hier ook Cloudopslag en gratis toegang op productiviteit software (Documenten, Spreadsheet, Presentaties, etc). Lees mijn blog Wat is een Google account? als je hier meer over wilt weten.
 • VLC is de alles-in-één software als het gaat om mediaplayers. Wil je veel Films kijken die je gedownload hebt of filmpjes van smartphone bekijken, dan is VLC de beste keuze.
 • 7ZIP is Archiefextractie tool. Als je ooit een bestand wilt e-mailen naar iemand, dan is het verstandig om dat bestand te comprimeren. Dat betekent dat het bestand ingepakt wordt in een klein pakketje, zodat je zonder problemen je e-mail kunt verzenden.
 • Microsoft Office mag niet van dit lijstje ontbreken. Als je veel tekstverwerking doet en veel met spreadsheets bezig bent is Microsoft Office de beste Office-suit pakket voor Windows. Wil je goedkoop en snel een licentie aanschaffen, klik dan hier
  Tevens heeft Microsoft ook een Cloud-oplossing, waarbij je alles in de Cloud gebruikt, dus via je browser. Druk op de knop hieronder om meer te lezen over Microsoft 365 abonnementen.

Installeer veel programma’s in 1 keer via Ninite.com

Ninite.com is een tool, om software gebundeld te installeren. Het werkt simpel. Ga naar Ninite.com en kies de programma’s uit die je wilt installeren, vervolgens wordt er een installatietool gedownload. Plaats deze op je bureaublad en voer hem uit. Deze tool kun je later ook gebruiken om alles te updaten. Deze tip krijg je helemaal gratis van mij 😉

ninite

3. Pas je Windows Instellingen aan

Nu gaan we een stapje verder. We gaan de Windows instellingen aanpassen zodat Windows werkt zoals jij dit wilt, eruitziet zoals jij dit wilt en ook nog eens dat de prestaties verbeterd zijn. Kortom deze stap wil je niet over slaan.

Let er overigens wel op dat sommige instellingen na een Windows update weer terug gezet zijn. Controleer je instellingen dus altijd na een update van Windows.

Uitschakelen programma’s bij opstarten van Windows

We beginnen eerst met het aanpassen van de instellingen die te maken hebben met het opstarten van Windows. Zodra Windows opstart, worden er op de achtergrond ook programma’s/software gestart. Sommige zijn belangrijk en sommige zijn helemaal niet nodig. Laten we beginnen.

 • Druk op je toetsenbord op CTRL + SHIFT + ESC of klik met je Rechtermuisknop op een leeg gedeelte van je Taakbalk en kies voor Taakbeheer
 • Klik op het tabblad Opstarten
Uitschakelen opstarten 1
 • Klik met je Rechtermuisknop op programma’s die niet gerelateerd zijn aan Uitgever Microsoft, Intel, AMD en klik op Uitschakelen.
HDD Laptop sneller maken windows 10

De volgende keer als je je pc opstart, zullen deze programma’s niet meer opstarten. Let op! Twijfel je, pas dan de instellingen niet aan.

Pas je Privacy instellingen aan

We gaan nu je instellingen nalopen zodat je zelf in de hand hebt wat er voor data uitgewisseld wordt.

 • Druk op je toetsenbord op Windows-toets+i of klik Linksonder op het Windows logo en klik vervolgens op het Tandwieltje.
Privacy instellingen wijzigen 1
 • Doorloop nu alle tabbladen en lees alle opties en zet dingen uit, als je er niet prettig bij voelt dat dit aan staat. Dit is dus persoonlijk en daarom kan ik hier ook geen advies over geven. Het is of alles uit, of aanpassen naar je eigen wensen.
Privacy instellingen wijzigen 2

Aanpassen andere Windows Instellingen

Ook hiervoor geldt dat het belangrijk is dat het persoonlijk is. Naast de Privacy, heb je nog veel meer instellingen. Doorloop ze en pas waar nodig dingen aan met uitzondering van de Apps instellingen. Die behandel ik later uitgebreid.

 • Klik op Window-toets+i om de instellingen scherm te openen.
 • Klik vervolgens op de tegel naar keuze en doorloop alle instellingen. Ook hiervoor geldt. Als je twijfelt, niet aanpassen.

4. Applicaties verwijderen die je niet gebruikt

Windows 10 installeert standaard al een hoop applicaties die je niet nodig hebt, en hiervoor is het belangrijk om de applicaties te verwijderen die je niet nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat er ruimte vrij komt, zodat je computer betere prestaties krijgt, ook al is dit minimaal. Laten we beginnen.

 • Ga naar je instellingen zoals eerder beschreven. Windows-toets+i
 • Klik vervolgens op de tegel Apps.
 • Verwijder alles wat je niet nodig hebt, met uitzondering van Apps van uitgever Intel, AMD en sommige van Microsoft Corporation.
  Net als met eerdere aanpassingen is het belangrijk dat als je twijfelt, je het beste niet kunt verwijderen.
 • Verwijderen doe je door op de App te klikken en vervolgens klik je op Verwijderen.
Verwijderen apps

Je hebt de lijst van applicaties doorgelopen en alles verwijderd wat je niet nodig hebt. Helemaal top. We gaan nu naar de laatste stap en deze laaste stap geeft je computer een extra prestatie boost!

5. Prestaties van je computer verbeteren

De snelheid van je computer is afhankelijk van veel factoren. Wat voor computer je hebt, welke processor, grafische kaart, SD-kaart en nog veel meer. Maar wat veel mensen vergeten is dat je besturingssysteem, in dit geval Windows 10, ook invloed heeft op de snelheid. Alle weergave opties van Windows 10 zorgen ervoor dat de prestaties onder druk komen staan, want er moeten mooie effecten zijn. Hoe snel of langzaam je computer ook is.

Er is een manier om dit simpel op te lossen en hieronder vind je een stappenplan om te zorgen dat je pc daarna veel vlotter loopt.

 • Druk op je toetsenbord eerst op Windows-toets+R en vul vervolgens sysdm.cpl in en klik op OK
Verbeteren prestaties
 • In Systeemeigenschappen klik je op het tabblad Geavanceerd (1) en klik vervolgens op Instellingen (2)
Verbeteren prestaties 2
 • Klik op Beste prestaties (1) en zet een vinkje bij het vakje Zachte randen rond schermlettertypen weergeven (2) zodat het prettig blijft om de letters te lezen.
Verbeteren prestaties 3
 • Klik vervolgens op Toepassen en sluit het venster
 • Start voor de zekerheid je computer opnieuw op om de instellingen door te voeren

Nadat je computer opnieuw is opgestart zal je een flinke verbetering merken of een kleine verbetering. Dit is natuurlijk afhankelijk van veel factoren. Hoe dan ook kan het geen kwaad op dit te proberen. Ik gebruik een sterke computer die relatief snel is, maar door deze aanpassing merkte ik in ieder geval dat Windows 10 sneller opstart en ook nog vlotter programma’s start. Zelfs mijn browser is sneller.

Alles nog even samengevat

Nadat je een schone installatie van Window 10 hebt uitgevoerd is het verstandig om een aantal dingen te doen voordat je je computer gaat gebruiken.

 1. Updaten van Windows
 2. Benodigde software installeren
 3. Windows instellingen aanpassen
 4. Applicaties verwijderen die je niet nodig hebt
 5. Prestaties verbeteren door weergave instellingen aan te passen.

Als je deze stappen hebt uitgevoerd, is je software helemaal up-to-date. Werkt Windows zoals jij dit wilt. Heb je alleen nog software op je computer die je daadwerkelijk nodig hebt en werkt alles lekker soepel en snel. Wat natuurlijk ook belangrijk is, is dat alles natuurlijk veilig is en dat je geen makkelijke prooi bent voor Internetcriminelen.

Ik hoop dat deze blog nuttig voor je is geweest. Laat even weten via een reactie hieronder wat je van deze blog vindt.

Alvast bedankt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.