Wat is een VPN? 1 Super makkelijke antwoord.

Wat is een vpn

Privacy is een groot goed in Nederland, echter hebben veel mensen niet door dat ze op internet minder tot geen privacy hebben als je er tenminste niks aan doet. Iedereen kan tegenwoordig uitleg via Google vinden om via een WIFI-verbinding informatie te verzamelen van degene die verbinding heeft gemaakt. Dit wil je natuurlijk niet. Openbare WIFI-netwerken zijn hierom niet veilig. Om dit te voorkomen, gebruikt je een VPN. Maar wat is een VPN?

Ik ben zelf zeer bewust met wat ik op het internet doe. Zelf zal ik nooit zomaar op een gratis WIFI-netwerk verbinding maken zonder een VPN-verbinding op te zetten, zodat ik weet dat ik niet zomaar getraceerd kan worden en dat internetcriminelen mijn wachtwoorden niet kunnen achterhalen. Dat geeft een stuk veiliger gevoel.

Wil je weten welke VPN Tools ik gebruik? Bekijk mijn Tools pagina voor meer informatie.

Een VPN-verbinding heeft meer voordelen dan alleen veilig via Openbare WIFI-netwerken te werken. Een VPN wordt vooral in het bedrijfsleven gebruikt, zodat je overal veilig toegang tot het netwerk van je werk hebt.

[ez-toc]

Wat is een VPN?

De term VPN is eigenlijk een afkorting die staat voor Virtual Private Network. In het Nederlands ook wel Virtueel Privé Netwerk genoemd

Een Virtual Private Network is eigenlijk een snelweg die van A naar B loopt, alleen kun je die weg niet zien liggen. Die is verborgen. Normaal als je verbinding maakt zonder Virtual Private Network, dan zie je de gehele virtuele weg die genomen moet worden om van punt A naar punt B te komen.

Kwaadwillende zou in theorie je onderweg kunnen onderscheppen om vervolgens je naar een virtuele andere weg te lokken, waardoor je mogelijk op een niet veilige website terecht komt. Daar zouden internetcriminelen profijt van kunnen nemen door kwaadwillende software op je computer te zetten, die alle informatie die op je computer staat stiekem doorstuurt naar criminelen. Dit kan ook problemen op je computer geven, zoals vastlopende software, foutmeldingen, waardoor je via Windows Veilige Modus alles moet gaan oplossen of zelfs opnieuw moet gaan installeren. Een Virtual Private Network zorgt er eigenlijk voor dat de gehele weg niet op de kaart te vinden is, maar jij ondertussen wel al van A naar B bent gegaan.

vpn mobiel

Wat zijn de voordelen?

Er zijn meer voordelen van een VPN

  • Geografische content die normaal niet voor Nederland beschikbaar is, zijn via VPN wel beschikbaar. Ook wel locatie afhankelijke censuur genoemd. Ik zal het zo toelichten.
  • Het downloaden van muziek en films kun je veel veiliger doen (is voor natuurlijk voor eigen risico), zonder dat er instanties achter je aan komen.
  • Je kunt er ook nog eens geld mee besparen. Sommige webshops tonen op basis van je locatie hogere of lagere prijzen.
  • VPN kan je op alle apparaten gebruiken waarmee je het internet op gaat zoals bijvoorbeeld een smartphone, tablet, laptop, desktop.

Ik heb eerder aangegeven toelichting te geven over locatie afhankelijke censuur. Laten we Netflix als voorbeeld nemen. Vraag je je nooit af waarom een Amerikaanse dienst Nederlandse Series en Films toont? Dat heeft met je geografische positie te maken. Als je met je laptop naar Italië gaat, dan kan ik je garanderen dat je geen Nederlandse series tegenkomt op Netflix.

Ben je in Amerika, dan kan het zomaar zijn dat je favoriete serie ineens twee seizoenen meer heeft dan dat je in Nederland te zien krijgt. Dat heeft allemaal te maken met Geografie positie te maken.

De plek waar jij op deze aardbol bevindt, bepaalt dus wat je te zien krijgt bij bepaalde diensten. Via VPN, kun je doen alsof je op de andere kant van de wereld bent.

VPN Geografie

Zijn er ook nadelen?

Een VPN vertraagt je verbinding. Afhankelijk met welke VPN-dienst je gebruikt en of je een betaalde of gratis VPN-dienst gebruikt, kunnen ervoor zorgen dat je verbinding wat trager loopt.

Bovendien kan het ervoor zorgen dat sommige website je foutieve informatie geven, omdat je VPN verbinding bijvoorbeeld op België hebt ingesteld, waardoor je informatie die geld voor België voor je neus krijgt. Of dat je zelfs voor bepaalde Nederlandse websites geen toegang hebt, tenzij een VPN server in Nederland hebt geselecteerd.

Een ander nadeel is dat een goede VPN-dienst, geld kost. Maar goed. Voor niets gaat de zon op. Gratis VPN diensten, zijn traag en hebben een datalimiet, waardoor je niet eindeloos gebruik kan maken van zo’n dienst. Ik vraag me ook af of zo’n gratis VPN dienst je privacy wel waarborgt, maar dat is een andere discussie.

VPN diensten in Nederland

Er zijn een aantal VPN diensten in Nederland gevestigd, zoals VPN Nederland en GooseVPN. GooseVPN is een Nederlands Virtual Private Network dienst die niet alleen qua prijs heel aantrekkelijk is, zij hebben ook een 30 dagen niet goed geld terug garantie. Kortom, probeer het eens een aantal dagen, ben je niet tevreden dan zit je niet onnodig vast aan een abonnement. Daarbij is de ondersteuning ook in het Nederlands. GooseVPN heeft op dit moment nog de Zomerdeal actie, waardoor je tot 79% korting krijgt op een 3-jarig abonnement en 77% korting op een 2-jarig abonnement. Kijk snel via de onderstaande knop of je nog gebruikt kunt maken van deze actie en wat de actuele prijzen zijn.

Is een VPN legaal?

Wij hebben in Nederland recht op privacy. Hierdoor is het bij wet toegestaan om gebruik te maken van een VPN. Voor de duidelijkheid wil ik wel vermelden dat het gebruikmaken van een VPN, zodat je Films en Muziek kunt downloaden niet legaal is. Zo is het eigenlijk in heel Europa geregeld. Er zijn uitzonderingen.

In Europa zijn VPN-aanbieders niet verplicht om je gegevens te verstrekken aan de overheid, met uitzondering van Engeland en Frankrijk. Kies hierom nooit een server uit Engeland en Frankrijk. In Engeland en Frankrijk zijn de VPN-Aanbieders verplicht om een de activiteiten van gebruikers bij te houden. De overheid heeft daar het recht om gegevens op te vragen indien daar aanleiding voor is.

Waar moet je op letten als je een VPN dienst wilt aanschaffen?

De belangrijkste punten:

  • Snelheid van de servers
  • Veiligheid
  • Aantal servers en in welke landen
  • Max 30 dagen uitproberen zonder vast te zitten aan abonnement.
  • Privacy
Hacker

Conclusie

Wat is een VPN? is de vraag die we in deze blog hebben beantwoord, waarvoor je het kunt gebruiken, wat de voordelen zijn, de nadelen en waar je op moet letten als je van plan bent om een Virtual Private Network aan te schaffen.

VPN verbindingen zijn er in alle soorten en maten. Er zijn gratis aanbieders en betaalde aanbieders. Als je een goede betrouwbare VPN-dienst neemt, adviseer ik je altijd een betaalde te nemen. De opbrengsten worden gebruikt om de servers te onderhouden en te verbeteren, zodat jij in de toekomst nog steeds veilig via deze VPN-dienst op het internet kunt.

In een toekomstige blog zal ik een vergelijking maken van verschillende VPN-diensten, om je een duidelijker beeld te geven, wat nu de beste keus is.

Ik hoop dat je nu snapt wat een VPN verbinding is. Ik heb deze uitleg gegeven op een manier zonder de techniek in te duiken. Mocht je toch nog opmerkingen of vragen hebben over deze blog, reageer dan onderaan deze blog.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.