Een Game PC Samenstellen is Duur! Of toch Niet?

PC Gaming

In 2014 zat ik te worstelen met een idee. Ik wil een game pc samenstellen. Maar voordat ik dit kon doen, heb ik mij eerst moeten ingelezen. Ik heb op diverse websites onderzoek gedaan en kwam tot de conclusie dat het toch prijzig kan uitpakken als je niet weet wat je doet.

Je kunt met beperkte budget ook ver komen. Hoe je het ook wendt of keert, een console zal vaak goedkoper zijn bij aanschaf.

Ik heb uiteindelijk een Game PC zelf samengesteld en in elkaar gezet met behulp van Tweakers.net en YouTube. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Zelfs nu, 6 jaar later, kan ik nog steeds games spelen op bijna altijd de hoogste grafische instellingen. De zwaardere games moet ik soms iets terugschroeven.

Mocht ik toch de zwaarder games op de hoogste grafische instellingen willen spelen dan kan ik met onderdelen al upgraden i.p.v. een hele nieuwe console aan te moeten schaffen.

Ik wil je vandaag meenemen in een aantal onderwerpen waar ik ook ga aantonen dat een Game PC vaak goedkoper is dan een console. Ik ga een gemiddelde Game PC vergelijken met een Console en ik ga antwoord geven op de vraag of je hem zelf in elkaar moet zetten of dat je het door iemand moet laten doen.

Tot slot ga ik je meenemen in de onderdelen die je nodig hebt voor een Game PC. In ieder geval genoeg stof om over te lezen en ik probeer op Computer Uitleg.nl altijd op een laagdrempelige manier over te schrijven. Mocht je toch vragen hebben of je wilt reageren, geef dan een reactie onderaan deze blog.

Moederbord Hoe werkt een Computer

Zelf een Game PC samenstellen?

Je hebt een aantal onderdelen nodig. Bekijk ze allemaal.

[ez-toc]

Voordelen van een Game PC samenstellen

Zelf een game pc samenstellen is niet makkelijk. Je kunt niet zomaar wat onderdelen pakken en daar een pc van maken. Je zal je er even in moeten duiken, maar ik kom later op terug waar je allemaal op moet letten.

Voor een console betaal je 1 keer een vast bedrag en dan ben je zo goed als klaar. Wat is dan het voordeel van een game pc? Daar zijn meerdere antwoorden op. Ik hou het bij een paar.

Allereerst kan je een console niet upgraden. Kijk eens naar de Playstation 4. Eerst kwam de Playstation 4 en paar jaar later een upgrade daarvan genaamd Playstation 4 pro. Het is niet zo dat je iets op je bestaande console kan toevoegen om er een pro van te maken. Nee je moet de gehele console opnieuw aanschaffen.

19 november komt de Playstation 5 uit. Ik ben benieuwd of er over een paar weer een upgrade beschikbaar komt.

Dat gold ook voor de XBOX One. Na de release, kon je uiteindelijk twee smaken kiezen. XBOX One S (small) en XBOX One X (Pro). De XBOX Series X komt 10 november uit.

Game PC Samenstellen basis hardware

Makkelijk upgraden

Het voordeel van een game pc is dat je hem tussentijds kunt upgraden, zonder dat je alles opnieuw hoeft aan te schaffen. Mijn game pc gaat nu zo’n 6 jaar mee. Ik heb er tot nu toe nog niets veranderd, maar als ik zou willen, dan kan ik makkelijk een nieuwere grafische kaart erin doen of het intern geheugen uitbreiden.

Dit kost aanzienlijk minder. Tenzij je de sterkste grafische kaart wil aanschaffen en dan moet je ook nog eens rekening houden dat processor dat allemaal kan bijhouden om het zogenoemde bottlenecks te voorkomen.

Prijzen van games goedkoper

Het andere voordeel zijn de prijzen van de games. Bij de consoles zie je de nieuwe games vaak vanaf € 60,- met de standaard release. Dan heb je ook nog wel eens de Gold release of een special edition release die vaak richting de € 100,- gaan.

Bij pc gaming gaat dit net anders. Je hebt namelijk veel concurrerende online stores, waardoor er voor elke game wel een store te vinden die een actie heeft. Je kunt dus vrijwel altijd een game onder de € 50,- aanschaffen.

Daarnaast heb je ook stores die letterlijk alleen de game keys verkopen tegen vaak lage bedragen. Deze key voer je dan bijvoorbeeld in bij Steam en je hebt goedkoop een game aangeschaft.

Grafisch sterker dan console

Vaak is een game pc ook nog eens vele malen sterker dan een console, waardoor graphics beter zijn. Dit zal je vooral merken aan de FPS. Frame per seconde. Bij de huidige generatie console is dat tussen de 30 en 60 geweest, afhankelijk van game en type console (pro 60). Bij een game pc kan je vrij gemakkelijk het dubbele halen op 1080p resolutie. Uiteraard wel afhankelijk van de sterkte van je grafische kaart en processor.

Als je 120 frames per seconden haalt en je hebt een beeldscherm die maar een verversingssnelheid heeft van 60Hz dan schiet je er nog niet mee op, maar met een scherm van 144Hz zie je het verschil wel. Het loopt net wat soepeler voor je ogen. Het kijkt gewoon prettiger.

Backward compatilble (Oude klassieke PC games ook te spelen)

Nog een voordeel is het backwards compatible. Je kunt met een Game PC alle games spelen die ooit zijn uitgegeven voor de PC. Zelfs de oude dos games. Daarbij is wel de hulp van software nodig, maar goed. Het kan wel. Dat is bij consoles een stuk beperkter.

Daarnaast kun je zelfs met een emulator games spelen van oudere consoles. Maar dan zit je in een wat grijzere gebiedt.

Geen overige kosten voor online diensten

Misschien niet overbodig om te vermelden. Met een Game PC hoe je niet te betalen voor de online multiplayer ervaringen en andere soorten online gaming. Bij Playstation betaal je daar € 60,- per jaar voor.

Laten we de voordelen nog eens opsommen.

 • Je bepaalt zelf je budget van aanschaf
 • Game PC kan je altijd upgraden zonder alles opnieuw aan te moeten schaffen
 • Games zijn over het algemeen goedkoper
 • Prestaties zijn over het algemeen beter
 • Backward compatible
 • Geen kosten voor online multiplayer

Welke onderdelen heb je nodig?

In een Game PC zijn zijn eigenlijk alle onderdelen nodig wat ik in mijn eerdere blog over computer hardware, maar er zijn een aantal zaken waar je aan moet denken bij het kiezen van de juiste onderdelen.

Je kunt namelijk niet zomaar elk willekeurig moederbord kiezen i.c.m. een processor. Elke moederbord heeft een zogenaamde socket waar een processor in moet. Er zijn verschillende soorten sockets voor diverse soorten processoren.

Ik kies altijd eerst een processor die ik wil gebruiken en dan ga ik kijken welke moederbord erbij past. Daarnaast is het belangrijk een moederbord te kiezen die genoeg ruimte biedt aan werkgeheugen, grafische kaart en een M2 SD-slot.

Alle onderdelen hebben ook stroom nodig en een behuizing waar alles in komt, dus samengevat heb je nodig:

 • Processor
 • Moederbord
 • Werkgeheugen
 • M2 SD kaart (opslag)
 • Grafische kaart
 • Voeding
 • Behuizing
Game PC Grafische kaart

Naast deze basiselementen heb je natuurlijk veel meer nodig. Want waar kijk je op en hoe bestuur je deze computer. Hieronder nog een lijst met overige onderdelen:

 • Muis + Toetsenbord
 • Beeldscherm
 • Geluid in de vorm van een Koptelefoon of Geluidsboxen
 • Controller
 • USB-Stick
 • Windows 10 Pro moet je natuurlijk ook niet vergeten.

Als je het zo allemaal bij elkaar ziet dan denk je dat het een fortuin kost. Ik zeg niet dat het goedkoop is, want dat is het niet, maar je kunt er zo 10 jaar mee doen en zo duur maken als je zelf wilt.

Zelf in elkaar zetten of in elkaar laten zetten

Je hebt je onderdelen uitgezocht en nu? Ga je de computer zelf in elkaar zetten of laat je dit doen? Zelf in elkaar zetten is op zich niet lastig. Er zijn uren aan instructie video’s te vinden op YouTube. Daarnaast geeft het ook wel een behoorlijk voldaan gevoel als je de computer in elkaar hebt gezet en alles naar behoren werkt.

Heb je er totaal geen goed gevoel bij om het zelf te doen, dan kan je natuurlijk ervoor kiezen om het door een ander te laten doen. Dan moet je er wel rekening mee houden dat dit extra geld gaat kosten.

Wil je helemaal niks uitzoeken en in elkaar zetten, dan zijn er natuurlijk ook de kant en klare game systemen te vinden op de bekende webshops.

Hieronder een aantal voorbeelden:

Processor AMD

Slotwoord

Een Game PC samenstellen is duur maar dat hoeft niet. Op de lange termijn is een Game PC zelfs goedkoper dan een console. Dit komt omdat de games voor de pc goedkoper zijn dan bij een console en omdat je bij een upgrade niet alles opnieuw hoeft aan te schaffen.

Het aanbod van games is bij PC games groot, al kan het zijn dat je de Playstation Exclusives mist. Bij de Xbox heb je daar geen last van, aangezien elke XBOX game automatisch ook voor de PC wordt uitgebracht.

Als je een Game PC gaat samenstellen zal je tegen uitdagingen lopen. Je moet uitzoeken welke onderdelen werken met elkaar en vervolgens als je alle onderdelen hebt, dan moet je ze nog in elkaar zetten.

Bedenk goed dat dit niet heel lastig is en genoeg instructie video’s aanwezig op YouTube om je daarbij te helpen. Daarnaast geeft het een ontzettende voldoening om na het knutselen een werkende computer te hebben.

Als je vragen of opmerkingen hebt of suggesties reageer onderaan deze pagina.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.