Kan je een Laptop als tv scherm gebruiken met HDMI?

Afgelopen week wilde ik een video afspelen vanaf mijn laptop naar mijn tv. Dit gaat vrij gemakkelijk. Dit kan via een HDMI aansluiting of draadloos casten via Chromecast of Apple TV

Toen bedacht ik ineens. Een laptop heeft een scherm. Kan ik mijn laptop ook als tv scherm gebruiken met bijvoorbeeld een HDMI aansluiting vanaf mijn mediabox naar mijn laptop? Ik heb toen diverse forums afgezocht en op verschillende websites informatie opgezocht.

Het is volledig afhankelijk of je laptop een video ingang heeft. Alle laptops van tegenwoordig hebben een video uitgang, maar geen ingang. Dit heeft vooral te maken met te maken de niet beschikbare ruimte in een laptop. Dus het is standaard niet mogelijk om je laptop als tv scherm te gebruiken, maar er zijn wel andere methodes om ervoor te zorgen dat je tv kunt kijken met je laptop. In dit artikel gaan we het dus hebben over de alternatieven methodes om je laptop als tv scherm te gebruiken. 

laptop als tv scherm gebruiken HDMI

Waarom je Laptop niet als tv kunt gebruiken met een HDMI aansluiting

Een laptop is een compacte computer waarin vele hardware onderdelen in moeten zitten in een behoorlijk krappe ruimte. Daarnaast moet er ook gekoeld worden. Dus laptop fabrikanten willen dus dat het echt noodzakelijke erin zit. Deze hardware onderdelen zorgen ervoor dat je kunt kijken, typen, een muis kunt besturen.

Er is dus niet genoeg ruimte om te zeggen, laten we naast een HDMI uitgang voor aansluiting op een tweede scherm of tv ook een HDMI ingang te maken zodat je eventuele andere apparaten kunt aansluiten. Dit heeft alles te maken met de beschikbare ruimte in een laptop. Daarnaast wordt er door de fabrikanten gekeken wat je als gebruiker nodig hebt met een laptop en dan valt dit onderdeel al snel af.

Zijn er dan geen andere mogelijkheden? Jazeker wel zowel bedraad als draadloos. Hierover later meer.

De mogelijkheden om je TV als laptopscherm te gebruiken

Zoals ik eerder in dit artikel had benoemd kan je TV wel als 2e beeldscherm worden gebruikt. Dit kan op diverse manieren.

Dit kan via een HDMI kabel via de volgende stappen.

  1. Je sluit een HDMI kabel aan op je TV en sluit de andere kant aan op je laptop.
  2. Je kiest op je TV dan de juiste HDMI kanaal via de Source knop op je afstandsbediening.

Standaard zal je laptopscherm op je tv gedupliceerd zien. Daarmee bedoel ik dat wat je op je laptopscherm ziet, je ook op je tv ziet. Wil je dit veranderen dan zijn er in totaal 3 mogelijkheden.

Je kunt dit veranderen door op je toetsenbord de volgende toetsen drukken in Windows 10. Dat is Windows-toets + P. Je hebt dan 4 opties:

laptop als tv scherm gebruiken dupliceren
  1. Alleen PC Scherm. Dit is als je je scherm niet wilt delen met je TV terwijl de kabel wel is aangesloten
  2. Dupliceren. Een kopie wat op je laptopscherm staat wordt ook getoond op je TV. Met andere woorden je laptopscherm dupliceren naar je TV.
  3. Uitbreiden. Je TV wordt dan gezien als een tweede scherm. Je kunt letterlijk vanaf je laptopscherm slepen naar je TV.
  4. Alleen tweede scherm. Je scherm wordt nu alleen op je TV getoond.

Dit is ook op andere mogelijkheden beschikbaar. Maakt jouw TV gebruik van Chromecast of Airplay dan kan je via de Cast optie in Google Chrome je scherm draadloos casten naar de TV.

Dus draadloos is ook een optie. Heb je geen Smart TV, dan kan je hem wel slim maken door het toevoegen van apparaten. Dit kan middels de bekende Google Chromecast of Apple TV.

Hoe je laptop als tv scherm kunt gebruiken met en zonder HDMI

Na onderzoek ben ik erachter gekomen dat er toch mogelijkheden zijn om via je laptop tv te kijken. Het meest voor de hand liggende is dat de meeste TV-providers, zoals KPN en ZIGGO een app hebben zodat je via een login online TV kunt kijken. Voor Ziggo is dat de Ziggo GO app en voor KPN is dit KPN iTV app.

Deze apps kan je ook gewoon in de browser gebruiken, zodat je na het inloggen via je TV-Gids je zender kan kiezen om te kijken.

Wil je toch kijken vanaf je mediabox, dan is er een onderdeel nodig die je aansluit op je laptop via USB. Een HDMI Capture card.

laptop als tv scherm gebruiken capture card

Dit stukje hardware sluit je aan op je Laptop via een USB-poort de HDMI-kabel vanaf je mediabox gaat dan in deze kabel. Je hebt dan nog wel een stukje software nodig om de informatie te tonen. Hiervoor adviseer ik je de gratis applicatie VLC. Met deze tool kan je dus letterlijk kijken wat je vanuit je mediabox aan hebt staan.

Nu heb ik wel gelezen dat dit niet altijd werkt en dat het afhankelijk is van de provider. Ziggo schijnt alles helemaal dicht getimmerd te hebben, waardoor dit voor Ziggo niet mogelijk zou zijn. Bij KPN dan weer wel, maar goed. Wat nu kan is misschien morgen weer niet mogelijk.

Je kunt het altijd proberen, want Bol.com heeft gelukkig goede voorwaarden. Je kunt het product altijd terugsturen als het niet bevalt.

Conclusie

Ondanks dat je vrij gemakkelijk vanaf je laptop je TV als 2e scherm kunt gebruiken is het dus niet makkelijk om je laptop als tv scherm te gebruiken met of zonder HDMI kabel.

Dat er wel mogelijkheden zijn is te danken aan de TV providers die applicaties ontwikkelen zodat je ook TV op je laptop kunt kijken.

Daarnaast zijn er ook hardware oplossingen, maar die werken vaak, maar tijdelijk omdat de providers alles zoveel mogelijk beveiligen, zodat ze zelf in de hand hebben wat je wel en wat je niet kunt overzetten naar je laptop.

Mocht je dus gebruik willen maken van zo’n oplossing hieronder alle producten die ik ben tegengekomen tijdens mijn onderzoek naar deze vraagstuk.

Mocht je vragen hebben, laat dit dan een reactie achter onderaan deze pagina.

De tools die genoemd zijn in dit artikel zijn:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.