Hoe werkt een Apple TV? Is het echt beter dan een Chromecast?

Thumbnail Apple TV

Na een lange dag op het werk. Lekker gegeten, de vaat in de vaatwasser en de kids naar bed. Tijd om heerlijk met de voetjes op de bank een serie op te zetten met je Apple TV. Uit mijn eigen omgeving krijg ik regelmatig de vraag. Is een Apple TV echt beter dan een Chromecast? Hoe werkt een Apple TV nu eigenlijk?

Veel mensen hebben een smart-tv waarmee je makkelijk een aflevering op Netflix aan kunt zetten, maar net die fijne functies ontbreken. Zoals de leuke game die wel eens op je iPhone speelt of die serie die op Apple TV+ te vinden is en niet via je smart-tv kan afspelen.

Zou het niet fijn zijn dat functionaliteiten van je iPhone terug te vinden zijn op je Apple TV?

Deze blog gaat over Apple TV en is eigenlijk ook gericht aan mensen die al gebruik maken van Apple-producten. Waarom dit is lees je verderop in deze blog.

Voor de Apple haters, kan ik alvast zeggen, sorry maar ik denk dat je beter een andere blog kunt lezen.

Op Computer Uitleg.nl lees je niet alleen over laptops en desktops en alles wat er met Windows te maken heeft, ook andere soorten computers komen aan bod, waaronder smartphones, tablets en bijvoorbeeld mediaboxen zoals Apple TV.

Wat is Apple TV?

Apple heeft verschillende soorten producten op de markt. De iPhone, iPad, iPod en MacBook. Niet iedereen weet dat er meer is, waaronder Apple TV.

Apple TV is meer dan alleen een brug tussen je iPhone en je TV. Het is een mediabox, waar diversie apps op geïnstalleerd kunnen worden. Bovendien heb je ook de mogelijkheid om je favorieten games te spelen die je normaal gesproken op je iPhone speelt.

Mocht je geen smart-tv hebben, dan maak je door Apple TV er een smart-tv van. Ik hoor direct de vraag, maar is Apple TV niet een stuk duurder dan bijvoorbeeld Chromecast, terwijl beide apparaten hetzelfde doen?

Ik kan daar vrij simpel op antwoorden. Chromecast doet in principe hetzelfde, maar biedt veel minder mogelijkheden dan een Apple TV. Verderop lees je alle voordelen van Apple TV en wat het verschil is met Chromecast.

Buiten het feit dat Apple TV een mediabox is, kun je het ook als hub gebruiken voor je Apple HomeKit.

Hoe werkt het?

Voordat we ingaan hoe een Apple TV werkt moeten we eerst kijken welke onderdelen er zijn. Allereerst bestaat de Apple TV uit twee componenten. De mediabox en de afstandsbediening. De Apple TV box wordt via een HDMI-kabel aangesloten op je TV.

Zodra je TV op het juiste HDMI-kanaal is afgesteld, Klik je op de touchpad om je Apple TV op te starten. Tijdens het opstarten start de configuratie van je Apple TV. Alle instellingen voor Wifi en accountgegevens kunnen in één keer worden overgenomen, mocht je dus andere Apple-producten in de buurt hebben liggen. Zo niet, loop alle instellingen dan langs.

Apple TV achterzijde

Je krijgt bijvoorbeeld op je iPhone een verzoek om je gegevens te delen met je Apple TV zodat de configuratie vlot kan worden afgerond.

Zodra de configuratie is afgerond, is het verstandig om je favoriete apps te installeren zodat je op je Apple TV bijvoorbeeld Netflix kunt gebruikten, of Videoland, of de Ziggo GO app.

Je kunt dus je favoriete series, tv-programma’s kijken met je Apple TV in combinatie met de Ziggo Go app zonder de Ziggo mediabox te gebruiken. Superhandig als je een extra TV hebt die niet aangesloten is aan je mediabox.

Je kunt ook vanaf je telefoon streamen richting je Apple TV, zodat je je mooiste vakantiefoto’s kunt laten zien via je Apple TV.

Daarnaast kun je je scherm van je MacBook ook delen met je Apple TV.

Voordelen van Apple TV op een rijtje

Nu je weet hoe een Apple TV werkt is het prettig, voordat je overgaat tot aankoop, te weten wat de voordelen zijn vergeleken met de eventuele concurrenten. Als je het überhaupt concurrent kunt noemen. De volgende voordelen zijn te benoemen:

  • Ontzettend simpel in gebruik. Geen moeilijke menustructuur.
  • Werkt ontzettend soepel. Tijdens gebruik geen haperingen te merken.
  • Niet alleen voor streamen. Apps worden direct op Apple TV geïnstalleerd. Je hebt geen iPhone of iPad nodig.
  • Werkt vlekkeloos met andere Apple-producten. Wel eens een iPhone gebruikt in combinatie met een Chromecast? Ik wel en kan je zeggen, er wordt wel eens gevloekt hier in huis. Uiteraard moet je dit met een korreltje zout nemen. Want met een Android telefoon werkt het negen van de tien keer wel soepel.
  • Je kunt er ook mee gamen, muziek luisteren, video’s afspelen en je hebt er geen ander Apple-product speciaal voor nodig. Dit is een groot verschil met Chromecast, alhoewel de nieuwste generatie Chromecast dit wel gaat veranderen. Alleen jammer dat deze generatie niet in de Nederlandse winkels ligt.
  • Is te koppelen aan de smarthome app van Apple genaamd HomeKit. Je Apple TV kan als Hub werken voor je HomeKit.

via GIPHY

Apple TV kopen

Er zijn verschillende varianten van de Apple TV op de markt. Afhankelijk van je behoefte stel er drie voor.

De Apple TV 4K 32GB of 64GB. Dit is de nieuwste Apple TV op de markt die 4K ondersteuning levert. Mocht je dus een 4K TV hebben, dan wordt de kwaliteit volledig benut door deze versie.

Er is ook nog een Apple TV 32GB 4e generatie. Dit is standaard Hd-kwaliteit die voor de rest dezelfde functies biedt zoals de 4K varianten.

Hoe een apple tv werkt call to action

Apple TV 4K 32GB en 64GB

Kijk snel naar de actuele prijzen van Apple TV 4K!

Apple TV 32GB 4e generatie

Kijk snel naar de actuele prijzen van Apple TV!

Conclusie

Is het nu duidelijk hoe een Apple TV werkt? Ik denk het wel en ik weet ook wel zeker dat een Apple TV beter is dan Chromecast. Althans voor nu. De nieuwe generatie Chromecast mag dan nog niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Het belooft veel goeds voor de toekomst.

Het is goed dat de concurrentie voor de deur staat. Hierdoor wordt Apple gedwongen om meer te innoveren en geweldige producten op de markt te brengen.

Voor nu is Apple TV nog koploper in dit segment, maar of ze dit lang gaan volhouden is natuurlijk de vraag, aangezien Amazon ook aardig aan de weg timmert in Nederland met zijn apparaten.

Het is dus leuk om te kijken wat er in de toekomst voor nieuwe mogelijkheden ontstaan. Hoe dan ook. De technische vooruitgang in het mediasegment is nog steeds groots.

Via deze link kan je de actuele prijzen van de Apple TV 4K op Bol.com zien.

Wil je reageren op dit artikel, geef dan onderdaan deze blog een reactie!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.