Wat is een computer? Een super heldere en simpele uitleg

wat is een computer

De vraag “wat is een computer?” is op meerdere manieren te beantwoorden, echter gaat het erom dat je het snapt. Daarvoor zal ik in deze eerste blog een simpele uitleg. Welke uitleg je interessant vindt, is afhankelijk van je huidige kennis en of je echt meer wilt weten over computers.

Waarom deze blog?

Bijna iedereen in Nederland gebruikt een computer. Bewust of onbewust, echter haalt 80% procent er niet uit wat er uit zo’n computer te halen valt. Via deze website wil ik mensen helpen om de computer, in welke vorm dan ook, volledig te benutten.

Ik zal je via deze website wekelijks via een blog berichten informatie geven over het gebruik van een personal computer en andere soorten computers. Welke soorten er allemaal zijn, zal ik verderop in dit artikel toelichten.

Mijn uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk informatie te geven, zodat je zorgeloos en met zelfvertrouwen je computer kunt gebruiken. Ik ben nog bezig met het ontwikkelen van iets…wat nog een geheimpje is, maar ik weet zeker dat het resultaat je volledig gaat helpen om op een simpele manier gebruik te gaan maken van je computer, maar goed. Laten we naar het antwoord gaan van de belangrijkste vraag van deze blog. Wat is een computer?

Een simpele uitleg

Wat is een computer? Een computer is een apparaat, waarmee je verschillende dingen kunt doen, zoals het schrijven van e-mails, internetten, video’s kijken, website bezoeken, spelletjes spelen en contact onderhouden met mensen via Social Media. Makkelijk toch?

Dit is inderdaad een simpele uitleg, maar weet jij nu wat een computer daadwerkelijk is? Ik denk het niet. Daarom zal ik toch iets meer informatie geven.

Een computer geeft jou de mogelijkheden die je hierboven al gelezen had, om verschillende activiteiten te ondernemen, maar hoe gaat dit dan en wat is ervoor nodig om dit te gebruiken. Hiervoor gaan we twee onderdelen bespreken. Hardware en software.

computer hardware

Wat is hardware en wat heb je nodig?

Het woord zegt het eigenlijk al. Hardware: Alles wat je fysiek kan aanraken is hardware. Laten we en desktopcomputer als voorbeeld nemen. Je hebt een beeldscherm, toetsenbord en muis benodigd en dan het belangrijkste de computerkast.

In de computerkast zitten ook hardware. De voeding die de stroomvoorziening regelt, zodat alles werkt, het moederbord die alle verschillende onderdelen aan elkaar knoopt en met elkaar laat samenwerken. Op het moederbord zit een processor, die dienstdoet als hersenen voor een computer. Daar wordt alle informatie verwerkt en berekend. Voor je opslag, je harde schijf.

Eventueel een grafische kaart als je het leukt vindt op te gamen (spelletjes spelen), of video’s en foto’s wilt bewerken en nog veel meer. Er komt dus heel wat kijken om een computer te laten werken.

Software

Software is juist dat wat je niet kunt aanraken. Software is het programma die uitvoert wat je maar wilt. Een computer heeft een besturingssysteem nodig op je te helpen met het gebruik maken van je computer. De meest bekendste besturingssysteem in Nederland is Windows, daarnaast heb je voor Apple computer macOS, als besturingssysteem. Een besturingssysteem is dus software.

Je hebt nog veel meer software nodig. Wat dacht je van het programma wat je gebruikt om naar een website te gaan. Dat noemen we een browser. Meest bekende browsers zijn Google Chrome, Mozilla Firefox en Microsoft Edge. Welke ik adviseer, zal ik je in een toekomstig artikel uitleggen.

Software is een programma dat vooraf is geprogrammeerd, zodat als je een opdracht geeft, deze ook wordt uitgevoerd. Voorbeeld als je een e-mail hebt geschreven en je klikt op verzenden, dan wordt de opdracht voor verzending automatisch uitgevoerd.

De ingewikkelde uitleg

Deze website is gemaakt voor de simpele uitleg en niet voor de ingewikkelde uitleg. Wil je diepere kennis op de vraag wat een computer is, kijk dan op deze Wikipedia pagina.

Misschien dat je hier je informatie kan vinden waarop je zoekt.

tablet

Wat voor soorten computers zijn er?

Het antwoord op deze vraag zal je misschien verbazen. In heel veel apparatuur die je gebruikt, zit een computer, waar sommige dan heel klein zijn gemaakt. Ik heb natuurlijk de Desktopcomputer al benoemt, maar er zijn natuurlijk meer varianten. Ik pak er een paar die veel worden gebruikt.

  • Laptop
  • Tablet
  • Smartphone
  • Magnetron (niet allemaal)
  • Oven
  • Rekenmachine
  • De moderne Tv’s
  • Pinapparaten
  • Moderne auto’s
  • Wasmachine

Je ziet het. Er zullen er een paar tussen zitten, wat je zal verbazen. Misschien dat je niet door hebt dat je smartphone ook een computer is die bestaat uit Hardware en Software. Wat denk je van auto’s en tv’s. Auto’s waar een boordcomputer bijhoudt, hoeveel kilometer je hebt gereden en noteert als je een storing hebt, zodat de monteur dit kan nakijken.

Tv’s waar tegenwoordig heel veel zaken mee gedaan kan worden die je ook op een smartphone kan, zoals Netflix kijken of YouTube filmpjes kijken. Het zijn een paar voorbeelden van velen.

Welk soort kun je beste gebruiken?

Dat is helemaal afhankelijk van je wensen. Is het alleen voor thuisgebruik en wil je een krachtige computer hebben voor foto- en videobewerking, kies van voor een desktop.

Wil je mobiel zijn en overal gebruik kunnen maken van een computer. Kies dan voor een laptop of een high-end (duurdere, maar beter) tablet. Laptops worden steeds beter en tablets worden nu bijna net zo goed als een laptop.

Afhankelijk van je budget maak je hier een keuze in. In een toekomstige blog zal ik per categorie een advies geven.

Wat is een desktop

Conclusie op de vraag | Wat is een computer?

Een computer is dus een apparaat die bestaat uit Hardware en Software. Je kunt er diverse activiteiten mee ondernemen. Een computer zit een veel apparaten die dagelijks worden gebruikt. In huishoudelijke apparaten, je smartphone, je tablet, misschien je tv. Of in de winkel als je gaat pinnen. Je wasmachine die met het gekozen was programma dit zal uitvoeren. Dit werkt allemaal met een computer.

Ik hoop dat je deze blog nuttig vindt. Mocht je opmerkingen hebben, schroom dan niet om hieronder een reactie te geven.

Wie ben ik?

Tijdo

Het is natuurlijk prettig om te weten wie dit geschreven heeft. Daarom stel ik mijzelf even voor. Ik ben Tijdo Koster 35 jaar en werk als consultant bij een IT-bedrijf. Daarin heb ik dagelijks te maken met software en daarom natuurlijk ook met hardware.

Ik heb een passie voor het helpen van mensen die problemen hebben met het gebruik maken van een computer. Via deze website http://computeruitleg.nl wil ik jullie als lezer helpen met alle facetten die te maken hebben met het gebruik van een computer.

Ik hoop dat jullie plezier beleven aan deze website.

Vergeet je niet aan te melden voor onze nieuwsbrief door op de onderstaande knop te klikken.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.