Wat is Microsoft Edge? (Beste Browser op dit moment?)

Wat is Microsoft Edge? Het antwoord kan je op meerdere manieren formuleren maar het meest simpele antwoord is dat Microsoft Edge een browser is van Microsoft zelf die geïntegreerd is in Windows 10 en gebouwd op het Chromium platform.

In dit artikel wil ik vooral dieper op Microsoft Edge induiken. Is er een groot verschil met Google Chrome. Wat kun je er eigenlijk mee vergeleken met andere browser.

Waarom zou je Microsoft Edge überhaupt willen gebruiken? Er zijn al veel goede browser op de markt. Al deze vraagstellingen komen aan bod in dit artikel. Na het lezen weet je in ieder geval meer over deze browser van Microsoft.

[ez-toc]
Wat is Microsoft Edge Header

Waarom Microsoft Edge gebruiken als browser?

Ik denk dat dit een vraag is die veel mensen zullen stellen. Zeker van de mensen die niets anders gewend zijn dan gebruik maken van Google Chrome. Al jarenlang de meest gebruikte browser van Nederland. Maar voor hoe lang nog?

Want waarom zou je Microsoft Edge gebruiken als je Google Chrome gewend bent? Dat is heel simpel. Microsoft Edge is op de Chromium platform gebouwd. Dat is hetzelfde platform als dat Chrome is gebouwd. Het voordeel is de snelheden, de plug-ins die je kunt toevoegen.

Alles wat je met Chrome kan doen, kan je automatisch ook met Edge. Maar moet je dan Microsoft Edge of Google Chrome gebruiken? Dat is een onderwerp die we later gaan behandelen. Voor nu is het belangrijk om te weten wat de voordelen zijn van Microsoft Edge

De beste reden om Microsoft Edge te gaan gebruiken is dat deze veel minder zwaar is voor je computer dan Google Chrome. Daarmee heb ik het over gebruik van werkgeheugen.

Je computer heeft werkgeheugen nodig om deze applicaties te kunnen gebruiken. Omdat Edge een Microsoft-product is, kunnen ze deze browser zo bouwen dat het vlekkeloos geïntegreerd is in Windows 10.

Je browser en je computer heeft dus betere prestaties en is dus sneller. Win win situatie!

Wat is Microsoft edge kantoor

Wat zijn de nadelen van Microsoft Edge?

Voor mij persoonlijk vind ik het grootste nadeel dat Edge min of meer wordt opgedrongen. Zeker als je Windows 10 in S modus gebruikt. Het wordt meegeleverd met de software van Windows 10 en als je dat echt niet wilt moet je dus eerst ervoor zorgen dat je Edge verwijderd.

Dit is ook de enige reden wat ik kan verzinnen wat nadelig is. Voor de rest is het een browser die doet wat het moet doen.

Hoe je Edge verwijderd en eventueel kunt installeren lees je zo.

De 10 voordelen van Microsoft Edge op en rij

 1. Heeft een handige synchronisatiefunctie tussen al je apparaten waar je Edge ook op gebruikt
 2. Biedt ondersteuning voor handige password-manager applicaties zoals LastPass
 3. Microsoft 365 is geïntegreerd
 4. Snelle browser ervaring
 5. Gebruikt minder werkgeheugen dus je computer blijft lekker vlot werken
 6. Heeft een ingebouwde tool voor notities
 7. InPrivate functie om incognito te browsen
 8. Handige leesfunctie. Een website met veel teksten en reclames wordt omgezet naar een leesbare pagina zonder alle afleidingen.
 9. Websites als snelkoppelingen op je bureaublad te plaatsen alsof het applicaties zijn.
 10. Maakt gebruik van de Application Guard. I.c.m. Smart Screen ben je optimaal beveiligd. Op een VPN na dan.
Thuiswerken en browsen

Microsoft Edge of Google Chrome?

Als je het mij 2 jaar geleden had gevraagd had ik daar een kort antwoord op gegeven. Google Chrome, maar tijden veranderen en Microsoft is nadat de oude logge Edge niet van de grond kwam terug naar de tekentafel gegaan en hebben een nieuwe poging gedaan om de beste browser op de markt te zetten.

En wat hebben ze toch een geweldige prestatie geleverd. Ook al vinden andere mensen het kopie gedrag. Ik vind nog steeds dat als je betere prestaties kunt leveren dan de marktleider op dat moment dat ik daar wel mijn petje voor af wil doen.

Ik gebruik Edge dagelijks op mijn werk en ik merk vooral dat op werkgebied die zeker voordelen levert. De extensies lader sneller en de koppelingen met andere Microsoft Apps zijn geweldig. Je schakelt ontzettend makkelijk van de browser versie van OneNote naar de applicatie op je computer.

Je krijgt geen vreemde pieken in het gebruik van werkgeheugen zoals dat met Chrome wel eens gebeurt. Hoe dan ook. Ik ben een zeer tevreden gebruiker van Edge

Edge installeren

Als je Edge een keer wilt uitproberen dan is het wel handig als je weet hoe je Edge op je computer installeert. Gelukkig kan dit vrij gemakkelijk.

Ga naar Google en vul Edge in de zoekbalk. Klik op het bovenste resultaat als er “Download Microsoft Edge-browser” staat.

Klik vervolgens op de knop “Start Microsoft Edge”. Het download proces zal starten. Klik op de gedownloade installatie bestand om de installatie te starten.

https://youtu.be/yg5cUyPBHjI

Edge verwijderen

Het kan natuurlijk gebeuren dat je Edge hebt gebruikt en dat je toch niet tevreden bent over het resultaat. Geen probleem verder, maar dan is het wel handig om de software te verwijderen. Ongebruikte applicaties zorgen voor vervuilen en vertragen je computer. Lees mijn blog over de stappen die je kunt nemen om je bijvoorbeeld je laptop sneller te maken.

Maar helaas. Omdat Edge ingebouwd zit in de software van Windows 10 is het niet mogelijk om op de normale manier deze software te verwijderen.

Er is wel een manier, maar dit is niet geadviseerd. Je kun met deze mogelijkheid namelijk door een fout je gehele Windows 10 software corrupt maken.

Daarbij moet je rekening houden dat als je later een Windows Update krijgt dat Edge gewoon weer teruggeplaatst wordt.

Het beste wat je kunt doen is ervoor zorgen dat voor je browser een andere app dan Edge wordt gebruikt.

 1. Ga naar Start en klik op het Tandwieltje
 2. Klik op Apps
 3. Klik aan de linkerkant op tabblad Standaard-apps (1)
 4. Scrol naar beneden totdat je de optie Webbrowser ziet staan en klik op Edge.
 5. Selecteer uit de lijst je browser naar keuze en klaar! (2)
Wat is Microsoft Edge andere browser kiezen

Je ziet het dat het natuurlijk niet verwijderen is, maar je computer zal vanaf nu geen moeite doen om Microsoft Edge te starten. (Maar niet als je bijvoorbeeld Pdf-bestand format aan de browser hebt gekoppeld)

Een samenvatting wat Microsoft Edge is

Edge is een browser van Microsoft welke gebouwd is om het Chromium platform. Dit platform is ook gebruikt bij het maken van Google Chrome.

Edge biedt dezelfde functies als Chrome, maar ook met wat extra’s zoals leesfunctie, integratie met Microsoft 365 en nog veel meer.

In Windows 10 S modus is Edge de standaard browser en kan je ook niet wijzigen. Als je dus van deze S modus af wilt kun je dit gratis doen.

Als je Edge gebruikt, vergeet dan niet dat als je veilig wilt browser je Windows 10 versie een geactiveerde licentie bevat. Wil je een licentie aanschaffen dan kun je dat goedkoop doen via Bol.com of SoftwareLicense4u.com

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.