LastPass Review en Ervaringen

LastPass Thumbnail

Je wordt altijd geadviseerd om overal een aparte gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken zoals ook in deze LastPass review en ervaringen duidelijk wordt gemaakt. De meeste mensen hebben net zoals dat ik ooit had vaak voor alle accounts hetzelfde wachtwoord aangemaakt. 

Heb jij niet ook dan de verschrikkelijke taak dat als je hem moet wijzigen dat je dan moet bijhouden welke je allemaal gewijzigd hebt? Hoe dan ook. Ik ben eens nagegaan hoeveel accounts ik heb en ik schrok. 65 verschillende accounts en ja ze hadden bijna allemaal dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord.

Ik kreeg toen het bericht van een it-beveiligingsexpert dat als mijn inloggegevens van één van deze websites gehackt zou zijn dat ze dus op al die andere diensten toegang hebben. Ik schrok eigenlijk van deze gedachte en was op zoek gegaan naar een oplossing. Een oplossing die niet alleen voor mijn telefoon handig werkt, maar ook handig is voor alle apparaten die ik gebruik.

Ik kwam uit bij LastPass. In dit artikel zal ik je meenemen in wat LastPass is en welke fantastische functies er allemaal inzitten zodat je niet meer hoeft na te denken over je wachtwoord.

Wat is LastPass en welke functies biedt deze password-manager?

Je ontvangt een e-mail dat je Facebook-account gehackt en je realiseert je dat je inloggegevens hetzelfde zijn als die van je bank. Het zweet breekt je uit, omdat je weet dat een internet crimineel bij je geld kan, zonder dat je het door hebt.

Je bent uitgegaan van het gemak en je dacht, ach dat gebeurt altijd bij een andere, maar niet bij mij. De paniek slaat toe en je begint te zweten. Je gedachtes ratelen en je denkt, welke belangrijke websites moet ik allemaal afgaan om een nieuw wachtwoord aan te bakken en dan komt het besef. Ik heb meer dan 20 accounts met hetzelfde wachtwoord. Dit wordt een monsterklus.

Het is lastig te voorkomen dat je account gehackt wordt, maar je kunt er wel voor zorgen dat elk toegang voorzien is van een wachtwoord. De stress kun je makkelijk voorkomen met een zogenoemd wachtwoordmanager. Engelse term is passwordmanager.

Een wachtwoordmanager zorgt ervoor dat je voor elk account een sterk wachtwoord hebt en dat je op de hoogte wordt gehouden wanneer het tijd is om je wachtwoord te vernieuwen. Het mooiste is als je op al je apparaten toegang hebt tot deze gegevens en dat deze wachtwoord manager ook nog eens je wachtwoorden invult wanneer jij dat wilt.

Je hoeft met een wachtwoordmanager maar 1 wachtwoord te onthouden en dat is die van de wachtwoordmanager zelf. Als deze opties zijn voorzien bij LastPass. Al zijn er wel verschillen tussen een betaalde versie en de gratis versie van LastPass.

LastPass Review en ervaringen inloggen

Welke geweldige voordelen biedt de betaalde versies?

Als je kijkt naar LastPass dan is het belangrijk om te beseffen dat je best mag betalen voor een beveiligingsdienst zoals LastPass. Je krijgt er waarde voor terug en dat is dat je weet dat je accounts met een sterk wachtwoord zijn beveiligd en dat er automatisch ingelogd wordt wanneer je wilt.

Een geweldige functie is de synchronisatie tussen verschillende apparaten. Stel je voor. Je hebt net een nieuw inlogaccount aangemaakt voor je nieuwe bankrekening en hebt de inloggegevens laten maken door LastPass.

Als je dan met je Tablet wilt inloggen, dan is het fijn dat je vanuit de tablet de vraag krijgt om het wachtwoord in te vullen. Omdat LastPass een app heeft voor vrijwel alle apparaten, zoals een Smartphones, Tablets, Laptops, Desktop. Of het nu gaat om Apple-product gaat of niet. Het werkt overal fantastisch.

Dit zijn de voordelen van een betaalde versie. Welke betaalde varianten er zijn gaan we zo behandelen. Voor nu is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een betaalde en een gratis versie. 

De gratis versie laat het bovenstaande niet toe. Tja op 1 apparaat en het wordt niet gesynchroniseerd met andere apparaten. Heb je dus maar 1 apparaat en verder niets, dan zit je wat dat betreft goed. Laten we gaan kijken welke abonnementsvormen er allemaal zijn met LastPass

Welke abonnementsvormen zijn er?

LastPass is in verschillende vormen verkrijgbaar. Privé en zakelijk.  Mocht je op zakelijk gebiedt willen kijken naar LastPass, lees dan ook het stukje over mijn persoonlijke ervaringen omdat ik ook op zakelijk gebied dagelijks met LastPass Enterprise werk. We beginnen eerst met de privé abonnementen.

De onderstaande afbeeldingen zijn screenshots die gemaakt zijn tijdens het schrijven van deze blog. Mocht je deze blog in de toekomst lezen, dan kan het zijn dat de onderstaande afbeelding niet meer de realiteit weergeven. Houdt hier dus rekening. Als beheerder van deze website zal ik uiteraard mijn best doen om de gegevens zo up-to-date mogelijk te houden.

Privé Abonnementen

LastPass Review en Ervaringen Privé
Bron: LastPass

De privé abonnementen bestaan uit drie varianten. De Free, Premium en Families versie. Dit is een trent die je overal tegenkomt. Ook bij bedrijven zoals Microsoft. Het is puur afhankelijk wat je nodig hebt.

Vind je het belangrijk om al je familieleden te voorzien van een dienst die alle wachtwoorden bijhoudt zodat alles onder controle blijft en als een account dan gehackt is dat je direct daarover geïnformeerd wordt.

Wat ook een geruststellende gedachte kan zijn, is dat er bij de wat bekendere websites je vanuit LastPass de wijzigingen kan laten doorvoeren, zonder dat je de website van LastPass hoeft te verlaten.

  Free Premium Families
Prijs per maand Free € 2.90 € 3.90
Aantal gebruikers 1 1 6
Wachtwoordbeheer Vinkje Vinkje Vinkje
Veilige wachtwoordkluis Vinkje Vinkje Vinkje
Toegang vanaf al uw apparaten Vinkje Vinkje Vinkje
Wachtwoorden opslaan en automatisch invullen Vinkje Vinkje Vinkje
Wachtwoordgenerator Vinkje Vinkje Vinkje
Individueel delen Vinkje Vinkje Vinkje
Delen met meerdere mensen Stipje Vinkje Vinkje
Gedeelde mappen Stipje Stipje Vinkje
Beveiliging      
Dashboard Stipje Vinkje Vinkje
Monitoring van het dark web Stipje Vinkje Vinkje
Veilige notities Vinkje Vinkje Vinkje
Meervoudige verificatie Vinkje Vinkje Vinkje
LastPass Authenticator Vinkje Vinkje Vinkje
Geavanceerde opties Stipje Vinkje Vinkje
Toegang in geval van nood Stipje Vinkje Vinkje
Extra’s      
Zelfgestuurde ondersteuning en ondersteuning per e-mail Stipje Vinkje Vinkje
1 GB versleutelde bestandsopslag Stipje Vinkje Vinkje
6 licenties Premium Stipje Stipje Vinkje
Dashboard Family-beheerder Stipje Stipje Vinkje
       

Zakelijke Abonnementen

LastPass Review en Ervaringen Zakelijk Bron: LastPass

Op zakelijk gebied heb je ook veel verschillende soorten varianten. MFA is voor meervoudig verificatie methodes. Dit wordt in de praktijk ook wel Multi Vector Authenticatie genoemd. Is puur een hulpmiddel om het inloggen en bescherming van de gegevens van je personeel. 

Teams is een abonnement voor wachtwoordbeheer tot 50 personen.

Enterprise is een wat grotere dienst waar single sign on definitie van toepassing is. Je hoeft maar 1 keer in te loggen voor alle applicatie die je nodig hebt voor je dagelijkse werkzaamheden. Dit scheelt natuurlijk op jaarbasis ontzettend veel tijd.

Als laatste de Indentity abonnement. Met deze dienst heb ik geen ervaring. Dit is samen met MFA een nieuwe abonnementsvorm die Biometrische dat kan gebruiken voor het inloggen. 

Biometrische data is bijvoorbeeld gezichtsherkenning of vingerafdrukken. Ook wordt in deze dienst omgevingsafhankelijk verificatiebeleid toegepast zodat er gecontroleerd wordt op basis van bijvoorbeeld IP-adres. Locatie van medewerkers zijn telefoon of hij/zij mag inloggen. Hieronder een overzicht van de verschillen.

  MFA Teams Enterprise Identity
Prijs per maand €2.90P/G €3.90P/G €5.70 P/G €7.50 P/G
Aantal gebruikers Onbeperkt 50 Onbeperkt Onbeperkt
Beheer        
Offline modus Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje
Admin console Stipje Vinkje Vinkje Vinkje
Een kluis voor alle medewerker Stipje Vinkje Vinkje Vinkje
Password maker Stipje Vinkje Vinkje Vinkje
Wachtwoorden opslaan en automatisch invullen Stipje Vinkje Vinkje Vinkje
Gedeelde mappen  Stipje Vinkje Vinkje Vinkje
Meer dan 100 instelbare beleid keuzes  Stipje Stipje Vinkje Vinkje
Dashboard Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje
Darkweb controle Stipje Vinkje Vinkje Vinkje
Meervoudige verificatie        
Standaard tweeledige verificatie Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje
Adaptieve biometrische verificatie Vinkje Stipje Stipje Vinkje
Omgeving verificatiebeleid Vinkje Stipje Stipje Vinkje
Workstation Vinkje Stipje Stipje Vinkje
Inlog rapporten  Vinkje Stipje Stipje Vinkje
Single Sign-On        
1200+ opties voor SSO Stipje Stipje Vinkje Vinkje
Toegangsbeleid op basis van context  Stipje Stipje Vinkje Vinkje
SSO-portaal Stipje Stipje Vinkje Vinkje
SSO inlog rapport Stipje Stipje Vinkje Vinkje
Integraties        
Federatief Login Stipje Stipje Vinkje Vinkje
API-toegang Stipje Stipje Vinkje Vinkje
Directory  Stipje Stipje Vinkje Vinkje
Ondersteuning        
Zelfgestuurde ondersteuning Vinkje Vinkje Vinkje Vinkje
Customer success manager Vinkje Stipje Vinkje Vinkje
Bron: LastPass

Wat mijn persoonlijke ervaringen zijn met LastPass

Ik heb eerst een LastPass Premium abonnement gehad, nadat ik bij eerder bij een concurrent betalende klant was en dit toch tegen vond vallen, ben ik terecht gekomen bij LastPass.

Na een proefperiode van 30 dagen ben ik betalende klant geworden, maar na een jaar kon ik dit stop zetten omdat ik via mijn werk een account kreeg die ik ook privé mocht gebruiken. Een Enterprice versie.

De verschillen zijn klein tussen het privé account en een zakelijke Enterprise account. Het verschil zit hem in de gedeelde bestanden. Het is natuurlijk handig dat als ik een database wachtwoord aan maak voor mijn werk dat andere afdelingen daar ook bij kunnen.

Het is superhandig als je het wachtwoord kunnen opslaan in een share folder binnen het Cloud systeem van LastPass. Ook dit gedeelte is versleuteld, waardoor je gegevens veilig in de Cloud zijn opgeslagen. 

Waar ik het vooral voor gebruik is het automatisch vullen van inloggegevens. Ik heb wel 150 verschillende account. Zakelijk en privé opgeteld en daar komen jaarlijks een aantal bij. Dit is dus een geweldige uitkomst aangezien de software de website herkent en daarom al automatisch de gegevens kan invullen voor je. Dit geldt niet alleen voor wachtwoorden, maar ook voor bijvoorbeeld je contactgegevens.

Stel je meldt je aan bij een webshop. Je moet dan een aantal gegevens invullen waaronder je naam, e-mailadres, adresgegevens en je bankgegevens. LastPass kan dit helemaal automatisch voor je invullen. 

In korte tijd kun je dus beginnen met shoppen bij je favoriete online winkel.

Waarom ik vind dat je Lastpass zou moeten gebruiken

LastPass bespaart je de moeite om voor elk account wat je bezit het wachtwoord te moeten onthouden en bovendien zorgt LastPass ervoor dat je voor elk account een ander sterk wachtwoord wordt gemaakt. Dus geen account heeft dan nog dezelfde inloggegevens. 

Daarnaast als je wilt inloggen in bijvoorbeeld een App op je smartphone zorgt LastPass ervoor dat dit automatisch gebeurt nadat bijvoorbeeld je vingerafdruk is gelezen. 

Het belangrijkste aspect van alles is dat LastPass er dus voor zorgt dat je inloggegeven veilig zijn opgeslagen en dat jij alleen maar 1 wachtwoord hoeft te onthouden en dat is de inloggegevens van je LastPass kluis. Meer niet.

Kortom veilig, snel, makkelijk. Dus ik zou niet weten waarom je geen LastPass zou moeten gebruiken. 

Veilig je wachtwoorden laten beheren door LastPass?

Geen betere kluis voor je wachtwoorden!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.