Via Google zoeken op afbeelding

Het zoeken via Google is de normaalste zaak van de wereld. Je kunt zelfs via Google zoeken op afbeelding. Hoe dit werkt daarover later meer. En nee het is geen 1 april grap!

Vroeger moest je naar een bibliotheek om informatie over een bepaald onderwerp op te zoeken. Het doorspitten van literatuur kost veel tijd.

Tegenwoordig ga je Google.nl en je vult je zoekopdracht in en binnen enkele secondes heb je een lijst met mogelijk antwoorden. Je loopt je lijst door en klaar.

Naast het zoeken op onderwerp, een zoekwoord, of het stellen van een vraag, kun je ook op basis van een Afbeelding zoeken. Via Google zoeken op afbeelding kan al een tijdje, maar wordt niet vaak gebruikt. Hoe werkt dit?

Er zijn twee mogelijkheden. Of je zoekt een afbeelding of je zoekt met een afbeelding. We hebben het in dit artikel over het zoeken met een afbeelding. Je gaat naar https://images.google.com/, upload een foto met bijvoorbeeld laptop en krijgt als resultaat websites wat correspondeert met je zoekopdracht.

We gaan dit onderdeel later ook echt proberen met een foto om te zien wat het resultaat is.

[ez-toc]

Wat is het nut van zoeken via Google op afbeelding?

Dat kan voor iedereen anders-zijn en is ook afhankelijk van het onderwerp. Een heel simpel voorbeeld. Stel dat je een foto hebt van een bekende persoon en je komt maar niet op zijn of haar naam, dan kan je middels het zoeken op afbeelding snel aan het antwoord komen.

Dit kan bijvoorbeeld met bepaald product. Stel dat je een bepaald product wilt kopen via een webshop, maar je kunt het product nergens vinden. Via zoeken op afbeelding kom je toch al snel verder en kom je op webshops terecht die nog wel dit product verkopen.

Zoals je leest zijn er dus tal van voorbeelden te noemen om een zoekopdracht op afbeelding uit te voeren via Google.

Waar moet je op letten voordat je met een afbeelding gaat zoeken?

Dit is een iets waar ik zelf ook onderzoek voor moest doen, maar na het bestuderen van diverse forums en Tech websites komt er één belangrijk onderdeel naar voren.

Zorg ervoor dat het onderwerp waar je naar op zoek bent duidelijk op de foto staat en dat er niet tal van mogelijke onderwerpen erop staan zodat je echt het daadwerkelijk resultaat krijgt waar je naar op zoek gaat.

Stel je hebt een foto van legoblokken, maar er omheen liggen spullen zoals een fototoestel, een smartphone en een Donald Duck stripboekje, dan is de kans aanwezig dat in je zoekresultaten deze onderwerpen naar voren komen.

Ben je dus op zoek naar legoblokken, zorg dan dat alleen dat het onderwerp (Legoblokken) op je afbeelding staat.

Voorbeeld van via Google zoeken op afbeelding

Het is nu tijd om je door het proces mee te nemen en om te kijken welke resultaten je naar voren krijgt. We gaan de volgende stappen uitvoeren:

Daar gaan we. De onderstaande illustreert het zoekproces. Naar de website gaan en een afbeelding uploaden.

Ik heb voor dit voorbeeld een PlayStation als afbeelding gebruikt. Zonder ook maar het onderwerp te gebruiken zie je in het resultaat dat hij zelfs kan zien om welk PlayStation het gaat.

Hiermee laat ik de kracht zien van Google. Nogmaals het belangrijkste aspect is dat het onderwerp in je afbeelding duidelijk moet zijn.

Hieronder nog een video met een voorbeeld.

Alternatieve manier van zoeken

Als het je niet lukt om op afbeelding te zoeken, dan kan je altijd natuurlijk het onderwerp proberen te zoeken via Google. Je kunt iets beschrijven, een vraag stellen, merk of naam typen om een resultaat te krijgen.

Deze manier van zoeken is de traditionele manier om informatie uit Google te halen. Wil je dat Google de resultaten baseert op eerdere zoekresultaten of je interesses, dan kan je het beste een Google-account aanmaken.

Het voordeel is dat je op termijn betere resultaten krijgt omdat Google leert. Mocht je daar problemen mee hebben omdat je Google door wat van reden dan ook niet vertrouwt, dan zal toch op zoek moeten gaan naar een andere zoekmachine zoals bijvoorbeeld https://duckduckgo.com/.

DuckDuckGo zoekmachine houdt geen tracking-informatie bij waar je privacy hoog in het vaandel staan. Houdt er wel rekening mee dat je eventueel advertenties niet meer gebaseerd zijn op basis van jouw interesses en dat de zoekresultaten regelmatig niet aansluit bij je wat je zoekt.

Het de keus die jezelf moet maken. Ik heb niets te verbergen en maak mij hier ook niet druk om, maar ik houdt het wel in de gaten wat ze van mij weten en beperkt dit eventueel als er dingen zijn die ik niet wil delen met Google.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.