Alle voor- en nadelen van een koptelefoon (+Aankoop tips)

Een koptelefoon biedt enkele voordelen vergeleken met bijvoorbeeld oortjes. In dit artikel zal ik de voor- en nadelen van een koptelefoon op een rij zetten. 

Het belangrijkste voordeel is dat oortjes niet voor iedereen geschikt zijn en makkelijk kunnen uitvallen. Dit heb je niet met een koptelefoon. Daarnaast is het geluidskwaliteit beter omdat het geluid over de gehele oorschelp wordt ontvangen. 


Voor-en nadelen koptelefoon

Wat zijn de voordelen van een koptelefoon?

Je bent thuis en wilt je kunnen focussen op je studie met een muziekje op de achtergrond. Omdat je niet alleen thuis bent zet je een koptelefoon op zonder dat andere er last van hebben en je kunt rustig studeren.

Het bovenstaande komt bekent voor, maar dit kun je ook met oortjes doen. Wat is nu het verschil? Hieronder een lijst met voordelen.

 • Geluidskwaliteit is beter, omdat het geluid over het gehele oor wordt opgevangen.
 • Beter voor je oren. Het geluid wordt niet dicht bij de trommelvliezen aangeboden. Uiteraard is dit geheel afhankelijk van het volume.  Gebruik hierom altijd een over-ear koptelefoon.
 • Zijn een stuk moeilijker kwijt te raken. Die in-ear oortjes vallen niet op. Zeker AirPods kun je makkelijk kwijtraken. Dat zal met een koptelefoon wel moeilijker gaan.
 • Het draagcomfort is beter. Is persoonsgebonden en afhankelijk van het type, maar over het algemeen zitten de koptelefoons fijner dan de oordopjes die (half) in je oor zitten.

Over-ear koptelefoon

Als het om een koptelefoon gaat, adviseer ik altijd over-ear. Er komt minder geluid van buitenaf naar binnen waardoor je minder snel geneigd bent om het volume wat omhoog te schroeven.

Daarnaast zorg je daarmee ook voor dat je minder kans hebt op gehoorbeschadiging. Mocht je op zoek zijn naar een goede over-ear koptelefoon dan adviseer ik je gelijk ook om er een met noise canceling te nemen. Hierdoor krijg je letterlijk niets mee van buitenaf en ben je beter gefocust op je studie of werk.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit is afhankelijk van het model, maar over het algemeen zijn koptelefoons beter van kwaliteit. Dit komt door de positie van de koptelefoon. Omdat de speakers over het gehele oorschelp zit, vangt je oor het geluid natuurlijker op via je oorschelp.

Wat zijn de nadelen van een koptelefoon?

 • Voor brildragers kan het pijnlijk worden na een tijdje. Ik draag regelmatig een bril en door de druk van de koptelefoon op je oor, gaat de achterkant van je oorschelp irriteren door het pootje van mijn bril.
 • Voor sporters is het fijner om met een oortje te sporten dan met een koptelefoon. Vooral hardlopers hebben hier last van. Door het gewicht van de koptelefoon is kans groot dat je koptelefoon verplaatst of stuitert op je hoofd. Het is behoorlijk frustrerend als je tijdens het sporten je koptelefoon goed moet gaan zetten.
 • Een koptelefoon neem ook meer ruimte in beslag vergeleken met een oortje, waardoor je koptelefoon iets minder snel mee zou nemen.
 • Met warm weer gaat een koptelefoon broeien en gaan je oren gloeien. Dit kan vervelend aanvoelen.

Aankooptip: Welke koptelefoon ik zou kopen?

Als ik op zoek zou zijn naar een koptelefoon, zal ik enkele vragen voor mijzelf moeten beantwoorden.

 1. Waarvoor zal ik de koptelefoon over het algemeen voor gebruiken?
 2. Moet de koptelefoon makkelijk mee te nemen zijn?
 3. Wil ik ermee kunnen sporten?
 4. Wat is mijn budget?

Als deze vragen eenmaal beantwoord zijn dan ga ik kijken op de bekende webshops en dan ga als ik een keuze heb gemaakt, dan ga ik prijzen vergelijken. Ik koop daarnaast altijd bij webshops die ik vertrouw. Je kunt hier meer over lezen in mijn artikel over webshops.

Voor dit artikel ben ik gaan kijken naar een budget van € 200,-. Ik ben begonnen op de website van Coolblue en ik heb filters aangezet voor noise canceling en over-ear plus de optie als beste getest aangezet.

Bekijk hier de lijst.

Nu ik die lijst bekijk valt me de Sony WH-H910N op. Als ik vervolgens naar beneden scrol, dan kom ik bij vergelijkingen uit. Daar valt me op dat de geluidskwaliteit volgende klanten goed is, maar als ik dan hem vergelijk met de Sony WH-XB900N, welke € 39,00 goedkoper is, een betere geluidskwaliteit heeft.

Vergelijken koptelefoon bij aankoop

Bij een 1-op-1 vergelijking vallen me enkele zaken op. Zet de optie Toon alleen de verschillen aan en je ziet het verschil tussen beiden.

De volgende punten vallen op:

 • In de goedkopere optie zit een volume begrenzer op.
 • Er zit een draaibaar oorschelp de goedkopere versie waardoor deze op alle type oorschelp past.
 • Het enige minpunt van de goedkopere optie is de noise canceling. Die is minder van kwaliteit.

Ik vind € 39,- veel geld om een iets betere noise canceling te krijgen. Dit weegt voor mij niet af welke ik moet nemen.

Ik ga verder met de Sony WH-XB900N. Wat ik nu ga doen is deze type ook zoeken bij Bol.com en Amazon.nl om te kijken of hij daar goedkoper te vinden is.

Op moment van schrijven is hij bij Amazon.nl en Bol.com goedkoper. Zie onderstaande voor Bol.com.

Bekijk hier de actuele prijs bij Amazon.nl

Als ik nu op zoek zou zijn naar een over-ear koptelefoon met noise canceling en mijn budget zou maximaal € 200,- zijn, dan was ik voor de Sony WH-XB900N gegaan.

Ik heb je zojuist laten zien hoe je op zoek kan gaan naar een koptelefoon. Deze aankoopstrategie kun je natuurlijk ook gebruiken bij andere type producten.

Ik verwacht dat je er in ieder geval baat bij hebt. Laten we doorgaan naar het volgende onderwerp.

Welke andere type koptelefoon heb je nog meer?

Ik heb in dit artikel eerder al aangegeven dat ik een voorstander ben van een over-ear koptelefoon. Maar er is ook nog een andere variant. De zogenoemde on-ear. Voor de oudere onder de lezers. Dat zijn die koptelefoons die bij de My first Sony Walkman werden geleverd.

On-ear koptelefoon
Voorbeeld on-ear koptelefoon

Omdat de on-ear niet altijd je gehele oor bedekt, komt er dus ook automatisch veel geluid van buitenaf binnen, waardoor je weer makkelijker je volume harder zet. Het resultaat is dat je meer risico oploopt op gehoorbeschadiging.Nog een paar tips om gehoorschade te voorkomen

 • Zorg ervoor dat je geluid niet harder dan 88 decibel staat. Bij de meeste apparaten is dit niet meer dan 75% van de volumebalk.
 • Heef je koptelefoon een begrenzer, gebruik deze dan ook.
 • Luister niet te lang naar muziek en zet regelmatig je koptelefoon af om een pauze te nemen en je oren tot rust te laten kopen.

Conclusie:

De belangrijkste voordelen van een over-ear koptelefoon zijn de geluidskwaliteit, het draagcomfort en mindere kans op gehoorbeschadiging (maar niet als je hem onnodig en langdurig hard zet)

Het belangrijkste nadeel is dat de koptelefoon wat minder handig is voor onderweg. Zeker in combinatie met sporten zoals hardlopen.

Daarnaast heb ik je mijn manier uitgelegd hoe ik op zoek ga naar het beste product binnen een bepaald budget.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben? Laat dit dan weten in een reactie onder deze artikel.

Referentie:

Nu.nl: artikel om gehoorbeschadiging te voorkomen

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.