Wat is het verschil tussen Windows 10 64-bit en 32-bit?

Bij het installeren van software heb je vaak te maken opties. Welke installatie heb je nodig? 32-bit of 64-bit. Om antwoord te geven op deze vraag is het belangrijk om te weten of je de Windows 10 64-bit of 32-bit versie hebt.

Het verschil zit in de processor die in de computer aanwezig is. Een 64-bit zal meer data tegelijkertijd kunnen verwerken dan een 32-bit. Dit merk je bijna niet, maar wel als je met meerder programma’s tegelijk aan het werk bent. Het is dus belangrijk bij een Windows 10 64-bit versie om dan bij software-installaties altijd de keuze te maken voor de installatie via een 64-bit installer. Hiermee zorg je ervoor dat je Windows 10 versie het efficiëntst omgaat met de geïnstalleerde software.

Daarnaast is het natuurlijk prettig om te weten wat het verschil is tussen deze verschillende versies. Ik zal je in dit artikel verder laten zien hoe je kunt controleren welke versie je hebt zodat je direct weet welke keuzes je moet maken bij software-installaties.

En ik geef een aantal voorbeelden van software-installatie zien waar je soms een keuze krijgt tussen de 32-bit of 64-bit versie en geef uitleg waarom je vaak niet de keuze krijgt.

[ez-toc]
Windows Operating System

Waarom is 64-bit sneller?

Om hier duidelijk antwoord op te geven is het belangrijk om te weten hoe het werkt met een zogenoemde bit. Als je op school les informatica hebt gehad dan weet je dat computers op bit niveau werken met 0 (nul) en 1 (één). Deze staan naast elkaar.

Bij een 32-bit staan er dus elke 32 keer de 0 1 combinatie. Er zijn dan 4.294.967.296 combinaties mogelijk. Bij een 64-bit is dit aantal zelfs meer dan een 1.000.000.000.000.000.000 (triljoen) combinaties mogelijkheden.

Hiermee toont het verschil in rekenkracht aan en waarom 64-bit meer informatie tegelijkertijd kan verwerken vergeleken met een 32-bit versie.

Is er erg als je een Windows 32-bit versie hebt?

Als je gebruikmaakt van een 32-bit versie van Windows dan is het belangrijk om te weten dat het zijn beperkingen heeft. Gebruik je de computer puur voor internetbrowser in tekstverwerking dan kan je prima werken met een 32-bit versie. Je zult geen last hebben van een slechter presterende computer met uitzondering van het opstarten. Daar zal wel een stukje tijdverlies in ontstaan. Maar ook dit is afhankelijk van andere onderdelen in je computer

Moet je echter veel programma’s gelijktijdig gebruiken voor verschillende doeleinde zoals foto- en videobewerking dan kan je beter een 64-bit versie gebruiken. Zeker in combinatie met een videokaart en voldoende intern geheugen, kan je computer de taken makkelijk aan.

Kan je met een 32-bit versie een upgrade doen naar 64-bit?

Het is volledig afhankelijk van je processor of je kan upgraden dan een 64-bit versie van Windows 10.

De meeste nieuwe processoren zijn standaard al 64-bit, maar de oudere zijn ook 32-bit. Heb je een processor die alleen 32-bit aankan, dan kan je helaas niet upgraden.

Heb je een 64-bit processor dan kan het wel, echter is het geen upgrade, maar een nieuwe installatie met de 64-bit versie van Windows 10. Zorg er dus voor dat je een back-up maakt voordat je een schone installatie van Windows uitvoert.

Hoe kan je zien of je een 32-bit of 64-bit versie van Windows 10 hebt?

Het is mogelijk in Windows om te controleren welke versie je hebt. Dit is natuurlijk handig als je bepaalde software wilt aanschaffen en je moet een keuze maken tussen een 32-bit of 64-bit versie van de software.

Het controleren gaat op de volgende manier:

 • Ga naar Start (Windows-logo) en klik op Instellingen (Tandwiel)
 • Klik op tegel Systeem en scrol in het linker menu naar en klik op Info (1)
 • Aan rechterkant bij Type systeem (2) staat beschreven welke versie je gebruikt
Controleren Windows versie

Welke keuze moet ik maken bij het installeren van software?

Nu je weet hoe je kunt controleren welke versie je gebruikt is het ook belangrijk dat je de juiste keuze maakt bij installaties van software.

Bij installatie van software kan het zijn dat je een keuze moet maken. Dit kan 64-bit of 32-bit. Maar soms wordt het ook aangegeven met x64 of x86. De x86 is de 32-bit versie.

Daarnaast kan je ook aan de installatie map zien welke software er geïnstalleerd is en/of welke versie dit is.

Alle software met 64-bit wordt geïnstalleerd in de Program Files map. De 32-bit software wordt in de Program Files (x86) map geplaatst.

Wat goed is om te weten is dat de meeste installaties geen keuze meer geeft. Er wordt standaard een bepaalde versie geïnstalleerd. Dit kan zijn omdat er maar één versie beschikbaar is. Daarnaast zijn installatie programma’s steeds slimmer en kijken ook welk versie je van Windows gebruikt zodat de keuze automatisch wordt gemaakt.

Heb je een Windows 10 64-bit versie en je krijgt de keuze. Kies dan altijd voor de 64-bit versie.

Processor

Welke dingen zijn belangrijk voor een snelle computer?

Iedereen kent wel de frustratie van een traag werkende computer. Bij het aankopen van een computer of upgraden van je bestaande computer is het belangrijk om te weten welke dingen er belangrijk zijn om een snelle computer te maken. Ik heb hier dan ook een blog over geschreven die via deze link kan lezen.

De volgende zaken zijn het belangrijkst:

 • Een goede snelle 64-bit processor
 • Voldoende intern geheugen
 • 64-bit versie van Windows 10
 • Goede koeling van de processor. (Processor die te warm wordt zal minder goed presteren)
 • SSD voor installatie van Windows, software en opslag
 • Optioneel is een videokaart als je games speelt of foto- en video-bewerking software gebruikt.

Deze zaken zijn cruciaal, maar is nog meer:

 • Zorg ervoor je computer opgeschoond en up-to-date blijft
 • Download map regelmatig schoonmaken
 • Verwijder software wat je niet gebruikt
 • Gebruik voor foto’s en video’s een externe harde schijf of cloud-opslag

En zo zijn er waarschijnlijk nog meer zaken die invloed hebben op de snelheid van je computer. Heb je een schone installatie, dan adviseer ik je mijn blog te lezen over de te nemen stappen na een schone installatie om je computer optimaal in te stellen.

Conclusie

Je hebt in dit artikel gelezen dat een 64-bit versie van Windows betere prestaties heeft dan een 32-bit versie en waarom dit is. De rekenkracht is gewoon veel groten bij een 64-bit.

Daarnaast zijn er ook andere zaken die invloed hebben op de prestaties van je computer zoals interne hardware en hoe je je computer onderhoudt.

Voor de rest heb je kunnen lezen hoe je kunt controleren welke versie je hebt en of je kunt upgraden naar een 64-bit versie als je 32-bit gebruikt.

Welke versie van Windows 10 gebruik jij en wat zijn jouw ervaringen? Laat dit weten via een reactie onder dit artikel.

Dank je wel!

Windows 10 64 bit licentie kopen?

Klik dan op de oranje knop!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.