Laptop leegmaken voor verkoop

laptop leegmaken voor verkoop

Bescherming van je privacy en gegevens zijn ontzettend belangrijk voor je. Hierom is het belangrijk dat je je laptop grondig naloopt voordat je hem verkoopt. Een laptop leegmaken voor verkoop kost je gelukkig niet veel tijd, maar het is wel goed om bepaalde stappen te nemen voordat je zonder angstzweet de verkoop kunt starten.

 

In dit artikel ga ik je stap voor stap meenemen om een aantal aspecten te doorlopen. Ik wil je meenemen in het veiligstellen van je belangrijke bestanden, zodat je die via je nieuwe laptop kunt raadplegen.

Daarnaast ga ik je meenemen in het leegmaken van je laptop. Dat vergt wat kleine handeling en misschien ook een beetje geduld, maar aan het eind van dit artikel heb je alle kennis in huis om ervoor te zorgen dat je laptop veilig verkocht kan worden.

Waar moet je aan denken voordat je een laptop verkoopt?

Een belangrijk aspect waar je aan moet denken is dat de kopende partij een schone laptop wilt, waar geen data meer van jou te vinden is. Aan de andere kant denk ik ook niet dat je als verkoper wilt dat er bestanden, gegeven of zelfs foto’s gevonden kunnen worden. Daarom is altijd eerst je bestanden nalopen om te kijken wat er weg kan en wat je wilt bewaren.

Je kunt je bestanden tegenwoordig prima opslaan in een Cloud opslag van bijvoorbeeld Google via Google Drive. Als je wilt weten hoe dit werkt lees dan eerst mijn blog over Google

Ander kun je ook altijd nog een USB-opslag of een Externe Harde schijf gebruiken. Daarmee kun je tijdelijk prima bestanden opslaan, maar als je dit voor lange termijn wilt doen, dan is een zogenoemde cloud-opslag beter.

Daarnaast moet je ook denken aan het maken van een Back-up. Stel dat er ergens in het proces iets niet goed gaat, waardoor er niets meer werkt, dan kun je altijd een herstel doen naar je back-up. Daarmee heb je voor jezelf toch even de zekerheid gemaakt om dit proces zonder problemen te voltooien.

Je leest tegenwoordig vaak van die spookverhalen op internet dat gegevens op straat komen te liggen. Internet criminelen zijn gek op gegevens van mensen, omdat daar veel geld voor gevraagd kan worden. Daarnaast zijn ze ook altijd op zoek naar gegevens om toegang te krijgen tot je financiële gegevens. Dat moet je natuurlijk niet hebben. Hiervoor is het belangrijk dat je je laptop op een juiste manier leeg maakt.

Stap 1: Back-up maken van je gegevens

De eerste stap is het veiligstellen van je huidige gegevens. Mocht het ergens in de volgende stappen iets niet goed gaan heb je iedere geval een punt waar je op terug kunt keren. Je wilt tenslotte niet dat je door een ongelukkig samenloop van omstandigheden net die ene map met je leukste vakantiefoto’s verloren zijn gegaan.

Het maken van een back-up is niet lastig, maar je moet wel van tevoren nadenken waar je de back-up moet komen te staan. Is dit een extern harde schijf of een USB. Ook kun je tegenwoordig een back-up maken en deze in een cloud-opslag opslaan.

Je kan op verschillende manieren een back-up maken. Je kunt daar zelfs speciale software voor aanschaffen, maar we gaan de back-up functionaliteit van Windows 10 gebruiken. Lekker makkelijk, want daar werk je nu waarschijnlijk al mee.

Mocht je nog geen gebruik maken van Windows 10, dan is het toch verstandig om en licentie aan te schaffen. Zie actuele prijzen van Windows 10 bij Bol.com.

Laten we gaan starten:

 1. Ga naar je instellingen Start > Instellingen (Tandwieltje)
 2. Ga naar Bijwerken en beveiliging
 3. Klik in het linker menu op Back-up
 4. Zorg dan je externe harde schijf of USB met opslagcapaciteit is aangesloten op je computer
 5. Klik de Een station toevoegen
 6. Kies je aangesloten Harde schijf of USB.
Opslag Hardware

Stap 2: Zet je belangrijkste bestanden in een Cloudopslag

Je back-up is gemaakt. Dus je denkt waarschijnlijk, dan zijn we er toch al. Dat heb je mis. We gaan een extra stapje zetten. Want ook al heb je een back-up, dan is het verstandig om je belangrijkste bestanden op een andere locatie op te slaan. Puur voor de zekerheid.

Ik adviseer je om altijd je foto’s en andere belangrijke bestanden op te slaan in een Cloud opslag. Kies daarvoor wat het best bij je dagelijks gebruik aansluit.

Maak je gebruik van Android en/of Chromebook, dan is het een logische keus dat je dan gebruik maak van Google Drive. Maak je gebruik van een iPhone en/of MacBook dan zal je het fijnst werken met iCloud.

Aangezien de focus ligt op het gebruik van Windows 10, ga ik natuurlijk over OneDrive hebben. Dit zit min of meer geïntegreerd in Windows 10 vanuit de installatie van de Windows software zelf, waardoor het soepel functioneert.

Het is letterlijk je bestanden vanuit je ene map verslepen naar OneDrive map en de bestanden laten synchroniseren tot alles gereed is.

Ter controle kan je altijd inloggen op de online versie van OneDrive om te zien of je bestanden daar staan. Zodra je dit ziet, weet je dat alles over is gezet. Houdt er overigens rekening mee dat Cloudopslag tot een kleine hoeveelheid opslag gratis is. Vaak maar 5GB.

Mocht je veel foto’s, video’s hebben dan is dit veel te weinig. Vaak kun je voor nog geen 3 euro per maand opslag bij kopen. Dit zal je een opslag van 200 GB geven.

Wat is Microsoft OneDrive PC

Stap 3: Je computer leegmaken en schone installatie van Windows 10 uitvoeren

Je leest de kop van stap 3 goed. Je moet alles verwijderen en een schone installatie uitvoeren. Gelukkig heb je binnen Windows 10 een tool voor die dit al voor je kan regelen. Belangrijkste aspect is dat je natuurlijk de voorgaande stappen eerst uitgaat voeren. Al je data van je computer wordt verwijderd en is voor een thuisgebruiker bijna niet meer te herstellen. 

Voordat je deze actie uitvoert controleer je voor de zekerheid nog een keer of alle belangrijke bestanden netjes geback-upt zijn. Je foto’s en video’s op een aparte externe harde schijf of op een cloud-opslag zijn opgeslagen, zodat je zonder vrees en stres je computer leeg kunt maken. 

Zorg dat je de volgende stappen doorleest. Na het lezen ga je stap voor stap te werk zodat je niet tegen onverwachte dingen aanloopt. 

 1. Ga naar je instellingen Start > Instellingen (Tandwieltje)
 2. Ga naar Bijwerken en beveiliging
 3. Klik in het linkermenu op Systeemherstel
 4. Klik op Aan de slag (1) en vervolgens op Alles verwijderen (2)
Laptop leegmaken voor verkoop Systeemherstel

Belangrijke opmerking hierbij na het klikken op Alles verwijderen krijg je twee opties te zien voor verwijderen

Gegevensverwijdering Aan of Uit. Kies altijd voor Aan als je van plan bent je laptop te verkopen. Dan wordt alle oorspronkelijke data verwijderd. Kies je voor Nee dan werkt het allemaal sneller, maar blijft er data achter wat mogelijk te herleiden is naar jou. 

Conclusie

Je laptop leegmaken voor verkoop gaat dus in verschillende stappen. Deze stappen zal je in de juiste volgorde moeten uitvoeren. Als je namelijk begint met het de laatste stap dan zal al je mooie vakantiefoto’s en belangrijke bestanden verloren gaan. Let er dus op dat je de volgende stappen doorloopt.

 1. Maak een back-up van al je gegevens
 2. Zet je belangrijkste bestanden apart op een externe harde schijf of nog beter. Zet ze in een cloud-opslag
 3. Via het recovery programma van Windows 10 je pc leegmaken een schone installatie van Windows 10 achterlaten

Ik hoop dat je na het volgen van deze stappen het lukt om je laptop te verkopen voor een leuke prijs. Mocht je na het lezen van dit artikel toch nog willen reageren, dan kan dit onder aan deze pagina. Heel veel succes!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.