In 1987 introduceerde CompuServe de GIF-bestandsindeling. Deze bestandsindeling was bedoeld voor het opslaan van Rasterafbeelding. De afkorting GIF staat voor Graphics Interchange Format. Een ander woord die in Nederland wordt gebruikt is GIFjes.

Door het gebruik van compressie zijn de formaten van GIF-bestanden klein. Er zit wel een nadeel aan. De hoeveelheid kleuren die gebruikt kunnen worden zijn maximaal 256. Hierdoor is deze type bestand niet geschikt voor afbeeldingen waar veel kleuren in voorkomen.

GIF is vooral bekend geworden in eind jaren 90. Internet was booming en op vrijwel alle website stonden vol met GIFjes. Alleen dan wel op een andere manier.

Het GIF-bestandsformaat is ook geschikt om meerdere afbeeldingen kort achter elkaar te zetten zodat er een soort filmpje ontstaat. Hieronder een voorbeeld.

Je ziet meerdere afbeeldingen kort achterelkaar in een loop, waardoor er een oneindig bewegend plaatje ontstaat.

Uiteindelijk kwam er een kentering en vonden mensen het niet meer kunnen om GIFjes te gebruiken. Het moest rustiger worden op websites. Hierdoor zag je ze eigenlijk niet meer voorkomen.

Maar toen kwam social media op en door Whatsapp en wellicht dat sommige ook Hyves (Nederlandse Facebook) nog hebben meegemaakt werd er weer veel gebruik gemaakt van GIFjes.

Vooral jongeren sturen vaak grappige GIFjes naar elkaar, waardoor GIFjes niet meer weg te denken zijn uit het digitale straatbeeld.

Wil je zelf een GIF maken? Lees dan mijn review over Snagit!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.