Het Google ecosysteem is een omgeving waarbij het belangrijk de gebruiker met een Google account binnen het ecosysteem van Google te behouden, door verschillende apps met elkaar te verbinden.

Deze apps zijn door Google ontwikkeld en hierdoor ook via een bepaalde link aan elkaar geknoopt. Deze knoop kan in verschillende dingen zitten. Zoals een zojuist gemaakte Spreadsheet die opgeslagen wordt in Google Drive.

Of je werkt in Gmail en je wilt zien welke notities er nog open staan zodat je in Gmail de Keep applicatie kunt bekijken.

Wat denk je bijvoorbeeld aan de Foto’s app van Google. Alle foto’s en video’s die je upload naar Google Foto’s worden opgeslagen op de Drive opslag.

Ook je bijlages van e-mail bijvoorbeeld worden op hetzelfde opslag platform netjes opgeslagen. Aan dit opslag kan je weer een abonnement koppelen om je opslag te vergroten zoals Google One.

Je ziet het. Er zijn vele linkjes binnen de applicaties van Google waardoor het makkelijk met elkaar samenwerkt. Onder aan de pagina dan ook een video waarin in het complete productiviteit systeem is gemaakt binnen de mogelijkheden van Google.

Het Google Ecosysteem

Laten we nog eens een makkelijk voorbeeld erbij pakken.

Je ontvangt een afspraakbevestiging binnen Gmail. Daarbij zal Google proberen de e-mail te begrijpen en op basis van deze informatie automatisch een afspraak in je Google Agenda te plaatsen.

Deze nuttige informatie zorgt ervoor dat een gebruiker minder snel over gaat naar een andere Agenda-app.

Daarnaast kan het zijn dat je iets interessants leest in die e-mail, dan pak je binnen Gmail, Google Keep erbij en je plaats direct een notitie.

Ander voorbeeld is de Cloudopslag van Google Drive. Alle apps die iets moeten opslaan zijn gekoppeld hieraan. Gmail, Agenda, Foto’s, Keep, Documenten, Presentatie, Spreadsheet etc.

Alle opslag wordt daar geregeld. Voor de gebruiker heel makkelijk en Google blij omdat gebruikers dan minder snel overstappen naar andere apps.

Hieronder nog een korte video over de uitleg van het Google Ecosysteem.