Een voeding is een hardware onderdeel van een computer die alle onderdelen van je computer van stroom voorziet. Een groot gedeelte van de onderdelen ontvangt stroom vanuit de voeding via het moederbord en andere onderdelen krijgen rechtstreeks van de voeding stroom.

Er zijn verschillende soorten en maten en kwaliteit van voedingen. Bij het maken van een computer is het belangrijk goed te kijken naar alle andere onderdelen die je aanschaft om te zien wat de piekbelasting is van dat onderdeel. Je telt het aantal Watt bij elkaar op en je weet wat je voeding aan moet kunnen. Kies er dan één met bijvoorbeeld 550 Watt als je computer een piekbelasting heeft van 500 Watt. Dan heb je ieder geval een marge.

Je kunt er ook over lezen in mijn blog over welke onderdelen een PC heeft en welke functie ze hebben.

Kijk ook naar de prijs-kwaliteitverhoudingen. Hoe goedkoper, hoe slechter de kwaliteit van de onderdelen. Bij slechte kwaliteit kan er schade ontstaat aan je computer zodra de piek boven het maximale aantal Watt uitkomt.

Bij goede kwaliteit zal dit niet snel gebeuren. Kies nooit voor goedkoop. Je ziet de kwaliteit aanduidingen vaak ook benoemd bij de productomschrijving als certificering Bronze, Silver, Gold, Platinum en Titanium. Een Titanium bevat de duurste en beste kwaliteit onderdelen en de voeding zonder certificering de slechtste.

Wat is een voeding

Dan nog een ander belangrijk punt voor als je een computer bouwt. Je kunt een voeding kiezen waar alle bekabeling erop zit die je vervolgens aansluit of je kiest een voeding waar je zelf de kabels aansluit op je voeding je op dat moment nodig hebt voor je computer. Dit noem je een Modulaire voeding. Voor de Pc-bouwers onder ons zal dit de beste keus zijn, want hoe minder kabels er loshangen in je computer hoe beter en netter dit er uit ziet.

Klik hier om een overzicht te krijgen van voedingen bij Bol.com!

Klik hier om een overzicht te krijgen van voedingen bij Amazon.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.